Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 19, 2017

Συμβασιούχοι: «Στημένο το παιχνίδι» λέει η Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Θέση απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογεί η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του
Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, παίρνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση, κάνοντας λόγο για ένα «στημένο παιχνίδι κυβέρνησης και δημάρχων», καθώς «όλοι γνώριζαν ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ή παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές όταν πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
«Λένε ψέματα! Κυβέρνηση και Δήμοι μπορούσαν και μπορούν να κάνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σύμφωνα με το Ν. 4368/2016 άρθρο 7, στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και δεν το πράττουν!», αναφέρει η Κίνηση, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι «μεγάλες οι ευθύνες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού για την αδιέξοδη κι επικίνδυνη τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα. Δεν οργάνωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις, παρά αναλώθηκαν να χαϊδεύουν τ’ αυτιά των εργαζομένων, να αναπτύσσουν συντεχνιακά αντανακλαστικά στους συμβασιούχους για μόνιμη πρόσληψη μόνο αυτών διά της πλαγίας οδού, κάτι που αντικειμενικά ευνοούσε καθαρά μόνο την κυβερνητική πολιτική, έμπλεκε τους εργαζομένους σε μονοπάτια συνδιαλλαγής με το πολιτικό κατεστημένο, δεν έχτιζε αγωνιστική ταξική συνείδηση και λειτουργούσε διασπαστικά για τον αναγκαίο ενιαίο αγώνα όλων για μόνιμη δουλειά και νέες θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με την Κίνηση «τώρα πρώτα και κύρια πρέπει να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ», ώστε:
  • Να διεκδικήσει άμεσα όλος ο κλάδος να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Να καταβληθούν όλοι οι μισθοί κανονικά.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων για να καλυφθούν όλες οι πάγιες ανάγκες, τουλάχιστον τόσων θέσεων όσων είναι κι οι εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις στους Δήμους. Η μη κάλυψη των αναγκών των Δήμων οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση με ταυτόχρονες αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους των Δήμων όσο και συνολικά για το λαό.
«Είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, γιατί αποτελεί κομμάτι της συνολικής αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση – παρέμβαση της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης :
Δημοσιεύτηκε η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (9ης ΓΕΝ.ΣΥΝ. 10.5.2017) σύμφωνα με την οποία κρίνεται ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) όπως και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων είναι αντισυνταγματικές. Μένει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου η πρακτική εφαρμογή της απόφασης από το κλιμάκιο του 1ου Τμήματος, το οποίο και θα αποφασίσει αν θα τηρηθεί κατά γράμμα η απόφαση για μη καταβολή των έως τώρα δεδουλευμένων ή θα βρεθεί κάποιο άλλο νομικό παράθυρο. Η μη ανανέωση των συμβάσεων είναι σίγουρη.
Ποια είναι όμως η μεγάλη εικόνα;
Πνίγουν τις προσδοκίες των εργαζομένων σ’ ένα κουβά νομικών τερτιπιών, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσουν.
Πρόκειται για ένα ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ όλου του πολιτικού φάσματος, αφού όλοι γνώριζαν ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ή παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές όταν πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Για ακόμη μία φορά το αστικό πολιτικό  κατεστημένο, τόσο του κυβερνητικού μηχανισμού όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπάθησε να παίξει το γνωστό παιχνίδι συνδιαλλαγών και πολιτικαντισμού, εκμεταλλευόμενοι την τεράστια ανεργία που μαστίζει τον κόσμο της εργασίας.
Λένε ψέματα! Κυβέρνηση και Δήμοι μπορούσαν και μπορούν να κάνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σύμφωνα με το Ν. 4368/2016 άρθρο 7, στις υπηρεσίεςανταποδοτικού  χαρακτήρα  και δεν το πράττουν!
Μεγάλες οι ευθύνες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού για την αδιέξοδη κι επικίνδυνη τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα. Δεν οργάνωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις, παρά αναλώθηκαν να χαϊδεύουν τ’ αυτιά των εργαζομένων, να αναπτύσσουν συντεχνιακά αντανακλαστικά στους συμβασιούχους για μόνιμη πρόσληψη μόνο αυτών διά της πλαγίας οδού, κάτι που αντικειμενικά ευνοούσε καθαρά μόνο την κυβερνητική πολιτική, έμπλεκε τους εργαζομένους σε μονοπάτια συνδιαλλαγής με το πολιτικό κατεστημένο, δεν έχτιζε αγωνιστική ταξική συνείδηση και λειτουργούσε διασπαστικά για τον αναγκαίο ενιαίο αγώνα όλων για μόνιμη δουλειά και νέες θέσεις εργασίας.
Άφηναν έτσι χώρο σε Κυβέρνηση και Δήμους να εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική που επιβάλλεται από τα ευρωμνημόνια και το κεφάλαιο για το σύνολο του κόσμου της εργασίας κι αφορά και το δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή ελαστικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας, καμία σταθερότητα, καμία μονιμότητα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάλυση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ανακύκλωση των ανέργων με μια σειρά προγραμμάτων δουλειάς για λίγους μήνες χωρίς κόστος για τον εργοδότη. Η εργασιακή βαρβαρότητα που επιβάλλουν έχει διογκώσει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Θέλουν να μετατρέψουν την εργατική τάξη σε μία πολυκατακερματισμένη, ασπόνδυλη μάζα, χωρίς δικαιώματα.
Τώρα πρώτα και κύρια πρέπει να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
  • Να διεκδικήσει άμεσα όλος ο κλάδος να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Να καταβληθούν όλοι οι μισθοί κανονικά.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων για να καλυφθούν όλες οι πάγιες ανάγκες, τουλάχιστον τόσων θέσεων όσων είναι κι οι εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις στους Δήμους. Η μη κάλυψη των αναγκών των Δήμων οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση με ταυτόχρονες αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους των Δήμων όσο και συνολικά για το λαό.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΣ  ΑΦΟΡΑ ΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, γιατί αποτελεί κομμάτι της συνολικής αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου.
Είναι ανάγκη να χτιστεί ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο εργαζόμενων που θα φέρει τα εργατικά συμφέροντα μπροστά και θα τα διεκδικήσει μέχρι τέλους. Οι αγωνιστικές ταξικές πρωτοπορίες του εργατικού κινήματος πρέπει να χτυπήσουν μαζί και συντονισμένα, χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια τους ή οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις τους.
Για να απομονωθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, οι δυνάμεις του αστικού συνδικαλισμού, οι λογικές κομματικής περιχαράκωσης. Να τσακιστούν οι αντιλήψεις συνδιαλλαγής μεταξύ εργαζομένων και πολιτικού κατεστημένου.
Να αναπτυχθεί αγωνιστική ταξική ενότητα δράσης. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερβούμε την πολυδιάσπαση που έχουν επιβάλλει μέσα στην εργατική τάξη.
Με πλατύ ανεξάρτητο δημοκρατικό συντονισμό των μαζικών φορέων όλων των εργαζομένων.
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση των μορφών ανακύκλωσης και υπερεκμετάλλευσης των ανέργων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ                                                         ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου