Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Παλιά ημερολόγια ίσως κρύβουν το «κλειδί» για να ξαναβρεθεί το όγδοο φυσικό θαύμα του κόσμου

Το όγδοο φυσικό θαύμα του κόσμου ίσως να ανακαλυφθεί ξανά, 131 χρόνια αφού θάφτηκε εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου, εκτιμούν Νεοζηλανδοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, στα μέσα του 19ου αιώνα, τα ροζ και λευκά «πεζούλια»/ «σκαλοπάτια» της λίμνης Ροτομαχάνα στο Νορθ Άιλαντ προσέλκυαν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, εντυπωσιακά αυτά «πεζούλια», που ήταν στην ουσία μικρές λίμνες που έφταναν μέχρι τα νερά της λίμνης, χάθηκαν σε έκρηξη του ηφαιστείου Ταραουέρα το 1886.

Δύο ερευνητές, παρόλα αυτά, εκτιμούν πως ίσως να έχουν εντοπίσει το σημείο όπου βρίσκονται θαμμένα, διατηρούμενα σε βάθος 10-15 μέτρων από την επιφάνεια, κάτω από στρώματα λάσπης και στάχτης- και ζητούν μια πλήρη αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή.

«Είχαν γίνει η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν στο νότιο ημισφαίριο και τη Βρετανική Αυτοκρατορία, και καραβιές τουριστών έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Μ. Βρετανία, την Ευρώπη και την Αμερική για να τα δουν» λέει ο Ρεξ Μπαν, ένας εκ των ερευνητών. «Αλλά ποτέ δεν μελετήθηκαν από την τότε κυβέρνηση, οπότε δεν έχουμε καταγραφή του γεωγραφικού μήκους και πλάτους τους».
pink terraces zealand
Ο Μπαν και ο Dr. Σάσα Νόλντεν εκτιμούν πως τα «σκαλοπάτια» δεν καταστράφηκαν ούτε ωθήθηκαν στον πυθμένα της λίμνης, όπως πιστευόταν παλαιότερα, αλλά θάφτηκαν στην ακτογραμμή της λίμνης. Για την έρευνά τους χρησιμοποίησαν τα ημερολόγια του Γερμανοαυστριακού γεωλόγου Φερδινάνδου φον Χόχστετερ, που περιλαμβάνουν μια λεπτομερή περιγραφή της θέσης τους πριν την έκρηξη του 1886, για να ταυτοποιήσουν τη θέση τους.

«Η έρευνά μας βασίστηκε στη μόνη έρευνα που έγινε ποτέ σε εκείνο το σημείο της Νέας Ζηλανδίας, οπότε πιστεύουμε πως η χαρτογράφηση είναι ακριβής» λέει ο Μπαν. «Ο Χόχστετερ ήταν ένας πολύ ικανός χαρτογράφος», προσθέτει.

Από τότε που το paper εκδόθηκε αυτόν τον μήνα στο Journal of the Royal Society of New Zealand, ο Μπαν είπε πως έχουν λάβει πολλές προσφορές για βοήθεια για τη διεξαγωγή έρευνας, και είναι στη διαδικασία δημιουργίας μιας «ομάδας προθύμων» για την εξερεύνηση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου