Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 10, 2017

9 (πολύ, μα πάρα πολύ) πειραγμένα ελληνικά φαγητά



Από την "φυλακισμένη" χωριάτικη μέχρι τους αποδομημένους μουσακάδες και το σπανακόριζο "Doritos" τα ελληνικά φαγητά επιστρέφουν αγνώριστα

Φαντασία και όρεξη να υπάρχει, και όλα γίνονται. Από την φράση αυτή δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η ελληνική κουζίνα ειδικά όταν "πέφτει στα χέρια" ευφάνταστων σεφ. Τα τελευταία χρόνια παραδοσιακά ελληνικά πιάτα έχουν μεταμορφωθεί, στην κυριολεξία, και σερβιριστεί ξανά, τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή εστιατόρια.


Η "έκρηξη" της fusion κουζίνας (σ.σ. συνδιασμός διαφόρων μαγειρικών μεθόδων), των πειραματισμών στην μοριακή και η τάση για αφαιρετικά πιάτα μας έχει δώσει αρκετά παραδείγματα σε παραδοσιακά μαμαδίστικα φαγητά. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα.


1. Φυλακισμένη Χωριάτικη

Πρόκειται για μία φωτογραφία που έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα με τον εμπνευστή της να αγνοείται. Σύμφωνα με κάποιους το πιάτο αυτό σερβίρεται στην Λευκορωσία.



2. Φασολάδα - σάντουιτς

Η "αποδομημένη φασολάδα" της νεαρής σεφ Καρολίνας Πλιάτσικα κέρδισε πέρυσι την δεύτερη θέση στον παρισινό διαγωνισμό της έκθεσης Sandwitch & Snack Show.



3.Τραγανό Σπανακόριζο

Σερβίρεται στην Hytra, το εστιατόριο που φιλοξενείται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το δοκιμάσαμε και όσο και αν δεν ταιριάζει οπτικά γευστικά πλησιάζει αρκετά με το νηστίσιμο πιάτο.






4. Αποδομημένη σπανακόπιτα

Αποδόμησης συνέχεια με την σπανακόπιτα, που εμπνεύστηκε ο Χάρης Νικολούζος και σερβίρεται ως σαλάτα στο εστιατόριο Anthos στο ξενοδοχείο Kirini στην Σαντορίνη.






5. Παστίτσιο - Funky Gourmet

Ένα κεφάλαιο από μόνο του είναι το πολυβραβευμένο αθηναϊκό εστιατόριο Funky Gourmet από όπου και μερικές από τα πιάτα που θα ακολουθήσουν. Αρχή με το κανελόνι με γέμιση από κιμά και ρευστή μπεσαμέλ.






6. Σπανακόριζο

Σαφώς πιο "ρεαλιστικό" από αυτό της "Hytra" όμως και εδώ το πείραγμα δεν απουσιάζει. Στο Funky Gourmet το ρύζι έχει αντικατασταθεί με κινόα ενώ είναι ιδιαίτερα τραγανό.






7. Χωριάτικη σε γρανίτα

Αν η προηγούμενη εκδοχή της χωριάτικης μπορεί να σας φάνηκε παράξενη στην όψη εδώ η όψη ούτε καν θυμίζει την γνωστή σαλάτα. Η πρόταση του Funky Gourmet θέλει την χωριάτικη σε μορφή γρανίτας με την αλμύρα της φέτας και την δροσιά του αγγουριού να συναντά το άρωμα του ελαιόλαδου στον ουρανίσκο.






8. Αόρατο στιφάδο

Αυτό που πραγματικά είναι αόρατο - γιατί δεν υπάρχει - είναι το κρέας. Την θέση του την έχει πάρει το κρεμμύδι ενώ το κουνέλι αντιπροσωπεύεται από το ζωμό του. Και όχι κάτω από το κρεμμύδι δεν είναι χαβιάρι αλλά ταπιόκα.






9. Ο μουσακάς συναντά το άζωτο

Ένα από τα παλιότερα πιάτα της Hytra και του σεφ Νίκου Καραθάνου ήταν ο μουσακάς σε μορφή πατάτας γεμιστής με κιμά. Η μελιτζάνα γευστικά διακρίνεται αισθητά και ενώ ένα τσιπς γάλακτος προσέδιδε τον τόνο της κρέμας μπεσαμέλ. Κατά το σερβίρισμα ένας έντονα αρωματικός ζωμός περιχύνεται σ’ ένα ειδικό σκεύος, το οποίο περιέχει ξηρό πάγο, από το οποίο αναδύεται, εν μέσω καπνών, η αρχετυπικά καννελάτη ευωδιά του μουσακά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου