Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 21, 2017

Πού βρίσκεται η Μάλτα;

Πού βρίσκεται η Μάλτα;Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Η Μάλτα είναι ένα μικρό αλλά πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος, που αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών. Βρίσκεται στο μέσο της Μεσογείου, ακριβώς νότια (93 χλμ.) της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης.

Στον χάρτη φαίνεται να είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης, ωστόσο είναι λίγο πιο ψηλά από τη δική μας Γαύδο, που είναι όντως το τελείωμα της ηπείρου μας στον Νότο. Πάντως είναι η μικρότερη ευρωπαϊκή χώρα τόσο σε πληθυσμό (περίπου 415.000 κάτοικοι όσο και σε έκταση (316 τ.χλμ.).

Η Μάλτα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2008.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά του αρχιπελάγους (Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο) κατοικούνται, ενώ τα μικρότερα νησιά, όπως η Φίλφλα, το Κομινότο και τα Νησιά του Αγίου Παύλου είναι ακατοίκητα. Το τοπίο τους χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους με σκαλωτά χωράφια, ενώ οι ακτές τους είναι κυρίως βραχώδεις. Το ψηλότερο σημείο (253 μ.) είναι στο Τα΄ Ντμέιρεκ στο νησί της Μάλτας, κοντά στην πόλη Ντίνγκλι. Λόγω του ήπιου μεσογειακού της κλίματος η Μάλτα προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο.

Πρωτεύουσα της Μάλτας είναι η Βαλέτα, επίσημο νόμισμά της το ευρώ και επίσημες γλώσσες τα αγγλικά και τα μαλτέζικα (που ακούγονται σαν αραβικά).

Η Μελίτα των Ελλήνων

Η Μάλτα κατοικείται από περίπου το 5.200 π.Χ. Τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται από το 3.500 π.Χ. και προηγούνται των πυραμίδων της Γκίζας κατά χίλια χρόνια. Ο ναός του Άγκαρ Κιμ, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 3.500 και 2.500 π.Χ., βρίσκεται σε έναν λόφο στο νότιο άκρο του νησιού της Μάλτας. Κοντά στο Άγκαρ Κιμ βρίσκεται ακόμη ένας σημαντικός ναός, το Μνάιντρα. Ο λαός ή η κοινότητα που έκτισε αυτά τα οικοδομήματα πιθανολογείται ότι ήταν ελληνικά φύλα. Οι Έλληνες αποίκισαν τα νησιά γύρω στο 1000 π.Χ. και τα χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο, από το οποίο έκαναν εξερευνήσεις στη θάλασσα και διεξήγαγαν εμπόριο στη Μεσόγειο.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εδραιωμένη κυριαρχία στο νησί και, κατά πάσα πιθανότητα, του έδωσαν και το όνομα Μελίτα (Μάλτα), το οποίο συνδέεται με την λέξη μέλι. Πιθανολογείται ότι και οι Φοίνικες εμφανίστηκαν εκεί στο πλαίσιο των εμπορικών τους εξορμήσεων.

Τα νησιά αργότερα κατακτήθηκαν από την Καρχηδόνα (400 π.Χ.) κι έπειτα από τους Ρωμαίους (218 π.Χ.). Πολλές ρωμαϊκές αρχαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί δείχνοντας τους στενούς δεσμούς που είχαν οι κάτοικοι της Μάλτας με τη Ρώμη.
Η αραβική κυριαρχία

Μετά από μια περίοδο βυζαντινής κυριαρχίας (4ος-9ος αιώνας) και πιθανή λεηλασία από τους Βανδάλους, τα νησιά κατακτήθηκαν από τους Αγλαβίδες Άραβες (870 μ.Χ.), που εισήγαγαν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και βαμβακιού, καθώς και συστήματα άρδευσης. Η αραβική επίδραση είναι πιο εμφανής στα σύγχρονα μαλτέζικα, τα οποία έχουν επίσης πολλές επιδράσεις από τις ρομανικές γλώσσες και γράφονται σε μια διασκευή του λατινικού αλφαβήτου.

Η αραβική κυριαρχία κράτησε μέχρι το 1091, οπότε τα νησιά κατέλαβαν οι Νορμανδοί της Σικελίας. Έπειτα η Μάλτα κατακτήθηκε από το Ανζού (Γαλλία), το Χοενστάουφεν (Γερμανία) και το Βασίλειο της Αραγωνίας (1283). Αυτή την περίοδο καθιερώθηκαν και οι Μαλτέζοι ευγενείς. Περίπου 32 τίτλοι ευγένειας χρησιμοποιούνται και σήμερα.
Το Τάγμα των Ιπποτών

Το 1530 ο Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κάρολος Ε΄ της Ισπανίας έδωσε τα νησιά στο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. (Το Βασίλειο της Αραγωνίας κατείχε τα νησιά ως μέρος της μεσογειακής του αυτοκρατορίας για κάποιο διάστημα). Αυτοί οι ιππότες – ένα στρατιωτικο-θρησκευτικό τάγμα που είναι σήμερα γνωστό ως οι Ιππότες της Μάλτας – διώχτηκαν από τη Ρόδο επί οθωμανικής κυριαρχίας το 1552.

Η κυριαρχία των Ιπποτών τέλειωσε όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε τη Μάλτα καθ΄ οδόν προς την Αίγυπτο, το 1798.
Βρετανικό προτεκτοράτο

Οι Γάλλοι κατακτητές όμως δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς. Οι οικονομικές και θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις που προσπάθησαν να επιβάλουν δεν άρεσαν στους κατοίκους, οι οποίοι εξεγέρθηκαν με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να περιοριστούν στις οχυρώσεις. Η Μεγάλη Βρετανία, μαζί με το Βασίλειο των Δύο Σικελιών, έστειλε πολεμοφόδια και βοήθεια στους εξεγερθέντες, όπως επίσης ναυτικό για να αποκλείσει τα νησιά. Οι απομονωμένες γαλλικές δυνάμεις παραδόθηκαν το 1800 και έτσι το νησί έγινε βρετανικό προτεκτοράτο.

Η Μάλτα απέκτησε τελικά την ανεξαρτησία της το 1964.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Στη Μάλτα έγινε το 1989 και η ιδιαίτερης σημασίας κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους (πατέρα) με τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου