Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 13, 2017

Η μυθολογία της τράπουλας Ταρώ: η εκπληκτική προέλευση της πιο παρεξηγημένης τράπουλας στον κόσμο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η χρήση καρτών στην μαντική πηγαίνει πίσω στο 14ο αιώνα, και η τράπουλα που έγινε αργότερα γνωστή ως κάρτες Ταρώ εξελίχθηκε τόσο μέσω τυχερών παιχνιδιών όσο και για να λέει κανείς την τύχη, με καινοτομίες που προέρχονται από πολλές διαφορετικές κουλτούρες.

Κάρτες της τράπουλας Tarot de Marseille, δημιουργία του François Gassmann, περίπου 1870

Σε αντίθεση με ό, τι τους αμύητους μπορεί να πιστεύουν, η έννοια των μαντικών καρτών αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, διαμορφώνεται από τον πολιτισμό κάθε εποχής και τις ανάγκες των ατόμων. Αυτό είναι εν μέρει ο λόγος που αυτές οι τράπουλες μπορεί να είναι τόσο ακατανόητες, για όσους δεν ασχολούνται, καθώς οι περισσότερες από αυτές αναφέρονται σε αλληγορίες ή γεγονότα με τα οποία ήταν εξοικειωμένοι οι άνθρωποι πριν από πολλούς αιώνες. Η Caitlin Matthews, η οποία διδάσκει χαρτομαντεία ή μαντεία με κάρτες, αναφέρει ότι πριν από το 18ο αιώνα, οι εικόνες σε αυτές τις κάρτες ήταν προσβάσιμες σε ένα πολύ ευρύτερο πληθυσμό. Αλλά σε αντίθεση με αυτές τις ιστορικές τράπουλες, η Matthews βρίσκει τις πιο σύγχρονες τράπουλες πιο δύσκολες να της δουλέψει κάποιος.



Δυο χειροποίητες κάρτες Mamluk από την Τουρκία (αριστερά) και δυο κάρτες από την τράπουλα της οικογένειας Visconti (δεξιά), και οι δύο περίπου από τον 15ο αιώνα

Με τόσες πολλές διαφορετικές κάρτες Ταρώ από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, είναι δύσκολο για κάποιον να καταλάβει τι σημαίνουν. Το Collectors Weekly μίλησε με πολλούς ειδικούς και μας παρουσιάζει την ιστορία των καρτών ταρώ, με πολλές εικόνες.


Μερικές κάρτες της τράπουλας Etteilla, που αναπαράχθηκαν από τον Grimaud το 1890


Η «Les Amusements des Allemands», περίπου 1796


Κάρτες της τράπουλας Tarrocchini Bolognese σχεδιασμένες από τον Giuseppe Maria Mitelli, περίπου 1664


Η τράπουλα Golden Beetle, περίπου 1860

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου