Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 23, 2017

Αλάσκα



Ο κινηματογράφος Αλάσκα ήταν λαϊκό σινεμά που λειτούργησε από το 1939 μέχρι το 1980. Άνοιγε από το πρωί και πρόβαλλε δύο έργα με άφθονο μπουνίδι, σεξ και καράτε.
Πριν από το Αλάσκα, στο νούμερο 2 της Πατησίων, ήταν το ξενοδοχείο Έθνος και στο νούμερο 4 το ξενοδοχείο Πατρίς.
Η φωτογραφία είναι έκθεμα του Τόπου Μνήμης της ΠΕΑΝ. Παρουσιάζει το κτίριο της ΕΣΠΟ, λίγη ώρα μετά το σαμποτάζ της 20ης Σεπτεμβρίου 1942. Δεξιά του ο κινηματογράφος Αλάσκα με το ξενοδοχείο Λευκάς και άκρη δεξιά το ξενοδοχείο Πατρίς.

Το Αλάσκα βρισκόταν στο νούμερο 6 της οδού Πατησίων. Στους επάνω ορόφους του κτιρίου ήταν το ξενοδοχείο Λευκάς. Η είσοδός του ήταν δίπλα από τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην περίοδο της Κατοχής πάνω από το Αλάσκα στεγαζόταν και το υποθηκοφυλακείο.

Οι μαρτυρίες αφορούν την ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής ΕΣΠΟ. Όταν τα μέλη του Ουλαμού Καταστροφών της ΠΕΑΝ οργάνωναν το σαμποτάζ, αναζητούσαν τρόπο ώστε να ανατιναχτεί το κτίριο χωρίς να επεκταθεί η φωτιά στο διπλανό του, γιατί η καταστροφή του υποθηκοφυλακείου θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή.
Το γραφεία της ΕΣΠΟ βρίσκονταν στο νούμερο 8 της οδού Πατησίων στη γωνία με τη Γλάδστωνος εκεί όπου παλιότερα ήταν το ξενοδοχείο Διεθνές. Το κτίριο επιτάχθηκε από τους γερμανούς για να δοθεί στη φιλοναζιστική οργάνωση. Το σαμποτάζ το κατέστρεψε ολοκληρωτικά.
Μέγα Ξενοδοχείον Μασσαλίας-Grand Hotel De Marseille, Πατησίων 12. Φωτογραφία από το αρχείο του ΕΛΙΑ.

Το όμορφο κτίριο της φωτογραφίας ήταν το Μέγα Ξενοδοχείον Μασσαλίας-Grand Hotel De Marseille και βρισκόταν στο νούμερο 12 της οδού Πατησίων. Το κτίριο στα δεξιά του, Πατησίων 10 και Γλάδστωνος, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δύο φωτογραφιών, κατεδαφίστηκε πριν από την Κατοχή για ν’ αντικατασταθεί με σύγχρονο κτίσμα.
Στο νούμερο 16 ήταν το ξενοδοχείο Άργος.
Από το Google Earth.

Απ’ όλα αυτά τα κτίρια σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μόνον το κτίριο που βρισκόταν το Αλάσκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου