Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 15, 2017

Ενα πολύ καλά κρυμμένο «μυστικό» της ελληνικής φύσης,Δείτε το «θαύμα» της Ευρυτανίας!



Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει, που βρίσκεται μεταξύ
των χωριών Ροσκά και Δολιανά νότια του νομού.
Η ονομασία αυτού του ξεχωριστού φαραγγιού οφείλεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του, η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80 μέτρα.
Εκεί, τα παγωμένα νερά, που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας, στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες.

Λόγω του μεγάλου ύψους τους, όμως, η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής. Αντίθετα, διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες, δημιουργώντας μια συνεχή τεχνητή βροχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαγευτικό τοπίο!

Για να προσεγγίσετε το φαράγγι μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών διαδρομών. Σε όλες θα χρειαστεί να διασχίσετε με αυτοκίνητο, ιδανικά τζιπ, μια απόσταση και στη συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει.

Όποια και αν ακολουθήσετε θα αποζημιωθείτε από την άγρια ομορφιά των τοπίων που θα συναντήσετε.

Οι διαδρομές εν συντομία

Διαδρομή Α


Καρπενήσι
Μεγάλο Χωριό
Κορυφή βουνού Καλιακούδας
Στουρνάρα (ή αλλιώς Δολιανά)
Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Β

Καρπενήσι
Ράχη Τυμφρηστού
Κρίκελλο
Δομνίστα
Σκοπιά
Άγιος Χαράλαμπος
Καστανούλα
Ροσκά
Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Γ


Καρπενήσι
Γαύρος
Προυσός
Τόρνος
Καστανιά (έξω από το χωριό)
Πρόδρομος
Ροσκά
Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Πεζοπορία river trekking
Η πεζοπορία στον Κρικελιώτη ξεκινάει από την γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς. Πρόκειται για μία διαδρομή 40 περίπου λεπτών περπατώντας πότε μέσα στο ποτάμι, πότε πάνω σε βράχους (οι οποίοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ειδικά όταν είναι βρεγμένοι καθώς είναι ιδιαίτερα γλιστεροί).

Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η στάθμη του νερού δύσκολα ξεπερνά το ύψος της μέσης ενός ενήλικα και αυτό συμβαίνει σε μερικά σημεία μόνο, κάνοντας την διάσχιση του σχετικά εύκολη ακόμη και για παιδιά.

Στην αρχή της πορείας σας προς στο φαράγγι θα αντικρίσετε την κρεμαστή γέφυρα του Κρικελιώτη, συνεχίζοντας θα θαυμάσετε κάποιους μικρούς καταρράκτες και πηγές, που χύνονται στον ποταμό προμηνύοντας το φαντασμαγορικό θέαμα της βροχής με τα μικρά ουράνια τόξα του σημείου Πάντα Βρέχει.

Στην βάση των καταρρακτών του Πάντα Βρέχει δημιουργούνται μικρές φυσικές πισίνες που βρέχονται με παγωμένα αλλά και συνάμα κρυστάλλινα νερά, οι οποίες προσφέρονται για όσους είναι τολμηροί για κολύμπι.

Το φαράγγι προσφέρει πολλά όμορφα σημεία για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι το canoe kayak και rafting.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου