Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 19, 2017

Από πότε οι κατσαρίδες ζουν ανάμεσά μας (και μας τρομοκρατούν);

Από πότε οι κατσαρίδες ζουν ανάμεσά μας (και μας τρομοκρατούν);Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Πρόκειται για έναν πραγματικά αρχαίο οργανισμό με εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης και προσαρμογής. Οι κατσαρίδες επέζησαν από τις εποχές των παγετώνων...




Οι κατσαρίδες ζουν (και κάνουν τις βόλτες τους) στον πλανήτη Γη εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια! Κατά τους επιστήμονες, πολύ πριν τον κατοικήσει ο άνθρωπος.

Πρόκειται για έναν πραγματικά αρχαίο οργανισμό με εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης και προσαρμογής.

Οι κατσαρίδες επέζησαν από τις εποχές των παγετώνων, τον διαχωρισμό των ηπείρων και τις πτώσεις αστεροειδών και φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από μια πυρηνική καταστροφή.
Οκτώ πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζεις για τις κατσαρίδες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μπορούν να αντέξουν πολλές ώρες χωρίς οξυγόνο, ενενήντα μέρες χωρίς φαγητό και σαράντα μέρες χωρίς νερό.

Είναι παμφάγες.

Και τα επτά άκρα τους μπορούν να «ξαναφυτρώσουν». Το κεφάλι μπορεί να μείνει ζωντανό χωρίς σώμα για δώδεκα ώρες και το σώμα έως και σαράντα μέρες.

Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων στον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται 150 είδη, ενώ στην Ελλάδα μόνο 20. Τα περισσότερα είδη ζουν στο έδαφος, στα οργανικά κατάλοιπα, υπάρχουν όμως και είδη στο φύλλωμα χαμηλών φυτών όπως και δενδρόβια είδη. Επίσης αναφέρονται είδη που ζουν στο νερό και άλλα τα οποία αντέχουν τις συνθήκες της ερήμου.

Είναι νυχτόβιες, αλλά μερικές φορές κυκλοφορούν και την ημέρα.

Ακολουθούν κατά πόδας τους ανθρώπους ακόμη και στο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εγκατασταθεί στο Διαστημικό σταθμό MIR. Το 2007 μια κατσαρίδα ονόματι Ελπίδα έγινε το πρώτο γήινο ζώο που συνέλαβε και γέννησε στο διάστημα (33 απογόνους στο διαστημικό σκάφος Photon).

Παρά τις φήμες, είναι πιο καθαρές από τους ανθρώπους, ενώ συνήθως δεν είναι φορείς κάποιας ασθένειας. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε για να τις εξολοθρεύσουμε έχουν αποδειχτεί πιο επικίνδυνα για εμάς απ΄ ό,τι οι κατσαρίδες. Μάλιστα οι κατσαρίδες έχουν αποδειχτεί χρήσιμες για τους ανθρώπους καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της δυσπεψίας, του τετάνου, της ανικανότητας και της ωτίτιδας.

Έρευνα του 2010 έδειξε ότι ο εγκέφαλος της κατσαρίδας έχει αντιβιοτικές ιδιότητες με ικανότητα να εξολοθρεύει έως και το 90% των ανθεκτικών βακτηρίων.

Πληροφορίες από:biodiversitygr.org

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου