Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 27, 2017

Πόσα αβγά πρέπει να πάρει από το κοτέτσι ο υπηρέτης του βασιλιά;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Πόσα αβγά πρέπει να πάρει από το κοτέτσι ο υπηρέτης του βασιλιά;


Οι σπαζοκεφαλιές γυμνάζουν το μυαλό με τρόπο διασκεδαστικό. Δοκίμασε μία, με μέτρια δυσκολία, για να δεις αν θα τα καταφέρεις.
Η σπαζοκεφαλιά:

Ένας βασιλιάς ζητάει από τον υπηρέτη του να του φέρει ένα αβγό. Στον δρόμο για το κοτέτσι υπάρχουν διαδοχικά 3 γέφυρες και στην κάθε μία υπάρχει ένας φρουρός.

Ο πρώτος φρουρός λέει στον υπηρέτη: «Θα σε αφήσω να περάσεις, αλλά στον γυρισμό θα κρατήσω φόρο τα μισά αβγά που θα έχεις μαζί σου και μισό αβγό παραπάνω».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπηρέτης συνεχίζει και συναντάει τον δεύτερο φρουρό ο οποίος του λέει: «Θα σε αφήσω να περάσεις, αλλά στον γυρισμό θα ζητήσω φόρο τα μισά αβγά που θα έχεις μαζί σου και μισό αβγό παραπάνω».

Ο υπηρέτης συνεχίζοντα τον δρόμο του προς το κοτέτσι συναντάει και τον τρίτο φρουρό που του λέει: «Θα σε αφήσω να περάσεις, αλλά στον γυρισμό θα ζητήσω φόρο τα μισά αβγά που θα έχεις μαζί σου και μισό αβγό παραπάνω».

Ο υπηρέτης φτάνει τελικά στο κοτέτσι και αναρωτιέται πόσα αβγά πρέπει να πάρει μαζί του ώστε, όταν φτάσει στον βασιλιά, να έχει ακριβώς 1 αβγό;

Σημαντική σημείωση: Τα αυγά δεν μπορούν να σπάσουν στη μέση.

Η απάντηση:


Αν προσπάθησες αρκετά, αλλά δεν κατάφερες να βρεις την απάντηση




Η απάντηση είναι 15 αβγά. Όταν ο υπηρέτης θα συναντήσει τον πρώτο φρουρό θα έχει 15 αβγά και θα πρέπει να του δώσει τα μισά και μισό παραπάνω δηλαδή 7,5 + 0,5 = 8. Άρα θα του μείνουν 7 αβγά και με αυτά θα συναντήσει τον δεύτερο φρουρό. Σε αυτόν θα δώσει τα μισά αβγά και μισό παραπάνω δηλαδή 3,5 + 0,5 = 4 αβγά. Άρα θα του περισσέψουν 3 αβγά και με αυτά θα συναντήσει τον τελευταίο φρουρό, στον οποίο θα δώσει τα μισά του αβγά και μισό αβγό παραπάνω, δηλαδή 1,5 + 0,5 = 2 αβγά. Επομένως θα του περισσέψει 1 αβγό, το οποίο και θα δώσει στον βασιλιά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου