Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 20, 2017

Η θρυλική σειρά «Ο φωτογράφος του χωριού» που γυρίστηκε στη Βάργιανη!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Ο φωτογράφος του χωριού είναι μια λαογραφική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1977 και έκανε πρεμιέρα στις 11 Ιανουαρίου 1977, δύο ακριβώς έτη πριν την εισαγωγή της έγχρωμης τηλεόρασης στην Ελλάδα. Προβλήθηκε σε 16 αυτοτελή επεισόδια των 30 λεπτών και ήταν παραγωγή του Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Η σειρά βασιζόταν στη σειρά ομώνυμων διηγημάτων του Γιώργου Καραμάνου και θεωρείται η πρώτη τηλεοπτική σειρά του είδους της επαρχιακής ηθογραφίας.


Το σίριαλ θεωρείται πολύ επιτυχημένο[2] και μάλιστα η σειρά θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία του Νάσου Κέδρακα, ο οποίος ενσάρκωνε τον φωτογράφο, αν και είχε παίξει σε περισσότερες από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Μάλιστα η σειρά αυτή είχε γυριστεί σε φιλμ, που είναι το μέσο εγγραφής των κινηματογραφικών ταινιών, αντί σε τηλεοπτική βιντεοταινία. Επίσης, είναι από τις παλαιότερες σειρές που διασώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ, ενώ είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ.
Υπόθεση σειράς

Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται σε ένα ερημωμένο από τη μετανάστευση ελληνικό χωριό του Παρνασσού, τη Βάργιανη. Ο φωτογράφος του χωριού είχε ξενιτευτεί στην Αμερική με τον πατέρα του, αλλά σύντομα επέστρεψε στον τόπο του, αφού δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στους ρυθμούς δουλειάς εκεί. Στο χωριό ασχολείται με το μεράκι του, ως φωτογράφος, αλλά και ως καπνοκαλλιεργητής προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Πολλοί από τους συγχωριανούς του, αλλά και άλλοι από τα γειτονικά χωριά, τον επισκέπτονται για φωτογράφιση, ενώ η προσωπική τους ιστορία γίνεται το θέμα κάθε επεισοδίου.
Συντελεστές της σειράς



Σενάριο: Γιώργος Καραμάνος
Φωτογραφία: Σάκης Μανιάτης
Ηχοληψία: Νίκος Αχλάδης, Σπύρος Δρόσος
Σόλο κλαρίνο: Μανικόγιαννος
Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος

Παίζουν:

Νάσος Κεδράκας – Φωτογράφος
Χριστίνα Κουτσουδάκη – Γυναίκα φωτογράφου
Γιώργος Μανανάς – Λάμπης – Γιος φωτογράφου
Τάσος Λέρτας – παπα τσιάφης
Λάζος Τερζάς – ενωμοτάρχης
Τάσος Παπαδάκης – πρόεδρος
Πάνος Νικολαΐδης – Μουρλογιάννης
Θανάσης Αδάμης – μπαρμπα-Αντώνης
Πάνος Αναστασόπουλος – Ρίκος
Γιώργος Κατινιώτης – Μαγκλάρας
Κάτοικοι του χωριού Βάριανη Παρνασσίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου