Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 14, 2017

Ελλάδα παντού! Η μεγάλη ιστορική ανακάλυψη στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (βίντεο)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Της Λίνας Ακριβοπούλου
Οι αρχαιολόγοι ερευνητές της Αιγύπτου πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς θεωρούν ότι έχουν βρει άγνωστη ιατρική συνταγή του Ιπποκράτη κατά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης στην θεωρούμενη ως αρχαιότερη χριστιανική μονή του κόσμου, δηλαδή στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, η οποία και κατέχει πολλά παλίμψηστα χειρόγραφα.

Κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης που έγιναν στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, οι μοναχοί και οι ερευνητές βρέθηκαν μποστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη ενός χειρογράφου με ιατρική συνταγή που χρονολογείται από τον 5o ή 6ο αιώνα και αποδίδεται στον «Πατέρα της Ιατρικής».

Το National Geographic, μάλιστα, μετέδωσε ότι το χειρόγραφο περιλαμβάνει και άλλες τρεις συνταγές με εικόνες βοτάνων που γράφτηκαν από έναν ανώνυμο συγγραφέα.

Πρόκειται για ένα από τα εξαιρετικά σπάνια παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τα οποία είναι γραμμένα σε τεντωμένο δέρμα, ενώ τονίζεται ότι το αρχικό περιεχόμενο πολλών τέτοιων κειμένων διαγράφηκε ή γράφτηκε ξανά από πάνω για να επιτρέψει τη σύνταξη ενός νέου χειρόγραφου. Η πρακτική της διαγραφής, μάλιστα, και της εν συνεχεία επαναχρησιμοποίησης των σελίδων ενός χειρόγραφου ήταν κοινή στον Μεσαίωνα εξαιτίας του υψηλού κόστους της περγαμηνής, η οποία παρασκευαζόταν από δέρματα προβάτων ή μόσχων.

Στην περίπτωση της ιατρικής συνταγής του Ιπποκράτη, πάνω στο αρχικό αντίγραφο γράφτηκε ένα δεύτερο στρώμα κειμένου της Βίβλου που είναι γνωστό ως το Σιναϊτικό χειρόγραφο (Σιναϊτικός Κώδικας). Επισημαίνεται ότι λόγω της τεχνικής της φασματικής απεικόνισης, την οποία χρησιμοποιούν οι ερευνητές της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης των Πρώιμων Χειρογράφων (EMEL), η οποία έχει συνεχή συνεργασία με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, καθίσταται δυνατή η αποκάλυψη του κειμένου που κρύβεται κάτω από το δεύτερο στρώμα του κειμένου φανερώνοντας έτσι αυτό που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq Al-Aswat, ο Michael Phelps, ερευνητής στην EMEL, δήλωσε: «Το χειρόγραφο, θα ενταχθεί στα παλαιότερα και τα σημαντικότερα χειρόγραφα στον κόσμο».

Σημειώνεται τέλος ότι η Μονή της Αγίας Αικατερίνης διαθέτει περίπου 130 παλίμψηστα χειρόγραφα, το περιεχόμενο της διαγραμμένης γραφής των οποίων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Το μοναστήρι διαθέτει μια βιβλιοθήκη που περιέχει 6.000 χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων 600 χειρόγραφα γραμμένα στα αραβικά, ελληνικά, αιθιοπικά, κοπτικά, αρμενικά και συριακά, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνει επίσης πολλά διατάγματα από μουσουλμάνους χαλιφάτους.

Το μοναστήρι θεωρείται από τα παλαιότερα στον κόσμο και κατατάσσεται ως ένα από τα μνημεία της Αιγύπτου από τη βυζαντινή εποχή. Είναι επίσης στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2002.

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων διοργάνωσε στο Κάιρο μια τελετή στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πολλές προσωπικότητες όπως ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ Νίκος Παππάς, ο Αρχιεπίσκοπος της Μονής Αγίας Αικατερίνης, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πολιτισμού Helmy El-Namnam κλπ.

Σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με την αρχαιολογία, η Βιβλιοθήκη της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η σημαντικότερη σε όλο τον κόσμο και έρχεται μετά τη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Περιέχει σπάνια χειρόγραφα και μια μοναδική συλλογή θρησκευτικών και ιστορικών εγγράφων που υπογραμμίζουν την έννοια της ανεκτικότητας μεταξύ των θρησκειών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Michael Philips, διευθυντής της βιβλιοθήκης ηλεκτρονικών χειρογράφων στην Ελλάδα, δήλωσε: «Πρόσφατα έχουμε λάβει δύο σελίδες του χειρόγραφου. Μετά την ανασκόπηση, βρήκαμε ένα σχέδιο ιατρικού βοτάνου με ένα μικρό παλιό ελληνικό κείμενο συνοδευόμενο από ένα αραβικό κείμενο».


















el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου