Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 18, 2017

Πόσο αίμα κυκλοφορεί στο σώμα μας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για το αίμα. Και όμως χωρίς αυτό το πολύτιμο υγρό που ρέει στο σώμα μας δεν θα ζούσαμε. Ας μοιραστούμε λοιπόν μερικές βασικές πληροφορίες για το κατακόκκινο βασικό στοιχείο του οργανισμού μας.
Διατρέχει το σώμα και το φροντίζει

Το αίμα κυκλοφορεί στο αγγειακό σύστημα ανθρώπων και ζώων. Η κυκλοφορία του διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων επιτελεί διάφορες λειτουργίες όπως είναι η μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ορμονών, βιταμινών, θερμότητας και οξυγόνου στους ιστούς και η απομάκρυνση άχρηστων ουσιών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό καθώς και του διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, παρέχει άμυνα κατά των λοιμώξεων μέσω της δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων και των αντισωμάτων που μεταφέρει μαζί του.
Αποτελεί το 7% του βάρους μας

Το αίμα αποτελείται από διάφορους τύπους κυττάρων, που συγκρατούνται μέσα σε ένα υγρό μέσο που ονομάζεται πλάσμα. Διασχίζει το ανθρώπινο σώμα με μέση ταχύτητα 2 χιλιόμετρα την ώρα καλύπτοντας όλο το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων, των οποίων η επιφάνεια υπολογίζεται σε 8.000 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί δε το 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος ενήλικος βάρους 68 – 81 κιλών έχει συνολικό όγκο αίματος περίπου 4,5 – 5,6 λίτρα. Από αυτά τα 2,7 έως 3 λίτρα είναι πλάσμα και το υπόλοιπο της σύστασής του είναι τα έμμορφα κυτταρικά στοιχεία που αιωρούνται σε αυτό.
Διαθέτει και μικροποσότητα χρυσού!



Μέσα στο σώμα μας έχουμε και μια μικρή ποσότητα χρυσού! Αυτή βρίσκεται κυρίως διαλυμένη στο αίμα και δεν ξεπερνά – κατά μέσο όρο – τα 0,2 μικρογραμμάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου