Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 08, 2017

Sexting: H σεξουαλική συμπεριφορά στην... ψηφιακή εποχή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, αναλύει τη διαδικτυακή «μόδα» του sexting και το ψυχολογικό προφίλ των... φανατικών του «σπορ»

*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς


Το sexting σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster Collegiate ορίζεται ως «αποστολή, λήψη, ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων ή και βίντεο με ερωτικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω smartphones, αλλά και άλλων ψηφιακών μέσων, όπως το pc». 

Ο καθηγητής  Dr Lenhart (2009) ορίζει ως sexting την ανταλλαγή  «γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών». Η επικοινωνία μέσω sexting ενδέχεται να οδηγήσει σε αισθητηριακό ερεθισμό... και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε αυτοϊκανοποίηση και κορύφωση... 

Οι Έλληνες κάνουν sexting με συχνότητα δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον!







Σύμφωνα με τον Dr Eric Anderson του Πανεπιστημίου Winchester, «τα κινητά αποτελούν πύλη για τη σεξουαλική ικανοποίηση». Έρευνα από το Teenage Research Unlimited έδειξε ότι το 1/3 νέων ηλικίας 20-26 ετών ακολουθεί το νέο trend του sexting, με ποσοστό 39% στους εφήβους και 59% στους ενήλικες να παραδέχεται ότι έχει στείλει «πονηρά» μηνύματα, με αυτοσκοπό το φλερτ.

Σύμφωνα με το Drexel University's Women's Health Psychology, οκτώ στους δέκα ενήλικες κάνουν sexting.



Sexting το αλατοπίπερο της σχέσης από απόσταση!
 
Η Dr Cheryl Childers από το Πανεπιστήμιο Washburn υποστηρίζει ότι για τα ζευγάρια που βρίσκονται σε απόσταση, το sexting λειτουργεί ως μέσο αναθέρμανσης της σχέσης. 

Το sexting με άγνωστο θεωρείται online απιστία;

Δημοσκόπηση της υπηρεσίας Victoria Milan αποκάλυψε ότι το 83% των άπιστων επιλέγουν το smartphone τους ως μέσο επικοινωνίας.
 
Ο Noel Biderman θεωρεί ότι τα νέα τεχνολογικά μέσα διευκολύνουν την απιστία, καθώς «απενοχοποιούν» τους θύτες! Από την άλλη, το έτερον ήμισυ, που... κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, ενώ ο/η σύντροφός τους ξενυχτά, προκειμένου να επιδοθεί σε sexting, δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη... Και, όπως λέει το σοφό ρητό, «μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν»! Άλλωστε, τα «έξυπνα κινητά» προδίδουν... την άπιστη συμπεριφορά σε ποσοστό 24%. 

Ποιο είναι το ψυχολογικό προφίλ των μανιακών του sexting;

Η Dr. Susan Lipkins, καθηγήτρια Ψυχολογίας, υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά του sexting λειτουργεί ως μέσο διεκδίκησης εξουσίας και κυριαρχίας, είτε ένας προς έναν είτε στο πλαίσιο ομάδας. Τα συμπεράσματα αυτά αντλήθηκαν από διαδικτυακή έρευνα, που έδειξε συσχέτιση χαρακτηριστικών προσωπικότητας -συγκεκριμένα διεκδικητικότητα, κυριαρχία και επιθετικότητα- με την συμπεριφορά του sexting. Σαφώς, όμως, το sexting μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον ως τρόπος να κερδίσει εύνοια ή να αυξήσει τη δημοτικότητά του...

Μήπως οι «μανιακοί» του sexting διακατέχονται από φόβο δέσμευσης;

Σε προηγούμενο άρθρο μου, που αφορούσε στη θεωρία προσκόλλησης (attachment theory)έχω αναφερθεί επεξηγηματικά στους τύπους προσκόλλησης και πώς επηρεάζουν την ενήλικη ζωή και τις συντροφικές σχέσεις. Η έρευνα των McDaniel & Drouin έδειξε συσχέτιση της συμπεριφοράς του sexting και του ανασφαλούς τύπου προσκόλλησης. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των αρσενικών οπαδών του sexting ανήκουν στον αγχώδη τύπο προσκόλλησης, ενώ, αντίστοιχα, οι γυναίκες στον τύπο προσκόλλησης αποφυγής (σ.σ. να διευκρινίσω ότι αυτό το συμπέρασμα αφορά αποκλειστικά στην ανταλλαγή γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών και όχι γραπτών μηνυμάτων).

Επιπρόσθετα, οι Drouin και Langraff (2012) υποστηρίζουν ότι το sexting για τους ανθρώπους με αποφευκτικό στιλ προσκόλλησης ικανοποιεί τις σεξουαλικές ανάγκες, διατηρώντας την συναισθηματική αποσύνδεση... Αυτό συμβαίνει, γιατί οι άνθρωποι που ανήκουν στο συγκεκριμένο τύπο προσκόλλησης διακατέχονται από φόβο οικειότητας, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης, καθώς και δυσκολία να εμπιστευτούν. 

Sexting: Τα επικίνδυνα «μονοπάτια» της προβληματικής χρήσης της τεχνολογίας

Μπορεί το ρίσκο του να εκτεθείς, να ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, όμως το sexting εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς δεν υπάρχει υποσχετική ως προς την διακίνηση προσωπικού υλικού. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις, όπου ο/η πρώην σύντροφος έχει «διαρρεύσει» γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο, προκειμένου να εκδικηθεί...

Το sexting αποσυνδέει το σεξ από το συναίσθημα

Κλείνοντας, η προσωπική μου άποψη συμβαδίζει με αυτή του Dr Joe Burgo, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι εύκολο με το sexting  (με αγνώστους) κάποιος να τροφοδοτεί άμεσα τον ναρκισσισμό του... Το δύσκολο είναι να αγωνίζεσαι καθημερινά, βήμα-βήμα, για την αληθινή οικειότητα στο πλαίσιο της πραγματικής ζωής και όχι της εικονικής φαντασίωσης της μακροχρόνιας σχέσης. 





- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου