Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 17, 2017

«Πόλεμος» για τις «εξωγήινες μούμιες» στη Νάζκα του Περού: UFOλόγος κάνει λόγο για πέντε «μη ανθρώπινα» λείψανα

Πριν από λίγο καιρό τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ έκαναν εικόνες μιας «περίεργης» μούμιας (ή «μούμιας», καθώς πολλοί αμφισβητούν την αυθεντικότητά της) από το Περού, και συγκεκριμένα από την περιοχή της Νάζκα, γνωστής για τα αινιγματικά γεωγλυφικά της (τις διάσημες «Γραμμές της Νάζκα», τα σχέδια τα οποία σχηματίζουν φαίνονται μόνο από μεγάλο ύψος): Το συγκεκριμένο «ον» φαίνεται να είχε από τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι και από έξι δάχτυλα σε κάθε πόδι, ενώ το κρανίο ήταν ιδιαίτερα στενόμακρο- χαρακτηριστικά που πυροδότησαν θεωρίες περί λειψάνου ενός αρχαίου, μη ανθρώπινου όντος, πιθανώς εξωγήινης προέλευσης. 
Σημειώνεται ότι οι θεωρίες περί ιχνών αρχαίων αστροναυτών στη Λατινική Αμερική (και όχι μόνο), που επηρέασαν την πορεία αρχαίων πολιτισμών και έμειναν στη μνήμη τους ως «θεοί» είναι ιδιαίτερα παλιές και δημοφιλείς.


Στην περίπτωση του συγκεκριμένου «λειψάνου» πάντως, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι πρόκειται για απάτη (hoax) και ότι στην πραγματικότητα είναι ένα άγαλμα από γύψο ή κάποιο άλλο παρεμφερές υλικό, βάσει μιας σειράς στοιχείων τα οποία δείχνουν να καταρρίπτουν τη θεωρία περί αυθεντικής εξωγήινης μούμιας. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν υποστηρικτές: Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τίτλο «Οι μούμιες της Νάζκα» στη Λίμα του Περού, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, και ο Χάιμε Μαουσάν, διάσημος Μεξικανός UFOλόγος και δημοσιογράφος έκανε λόγο για ανακάλυψη πέντε λειψάνων μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, που έχουν χαρακτηριστικά τα οποία παραπέμπουν πιο πολύ στα ερπετά παρά στους ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, ο Μαουσάν είπε πως οι μούμιες είναι ηλικίας 1.700 ετών, συμπίπτοντας με το χρονικό πλαίσιο της δημιουργίας των Γραμμών της Νάζκα. Επίσης, παρουσίασε ακτινογραφίες για να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς αυτών που κάνουν λόγο για hoax- ενώ υποσχέθηκε παρουσίαση στοιχείων στα ΜΜΕ.



Ο Νάιτζελ Γουάτσον, Βρετανός UFOλόγος και συγγραφέας, κάνει λόγο στη New York Post για ένα «110% ψεύτικο» μοντέλο από γύψο, με σκοπό το οικονομικό όφελος (σημειώνεται πως, κατά τη βρετανική Metro UK, το εισιτήριο για όσους ήθελαν να παραβρεθούν στη συνέντευξη Τύπου και να δουν από κοντά τους «εξωγήινους» ήταν ιδιαίτερα υψηλό). Το World Congress on Mummy Studies χαρακτήρισε τη δουλειά του Μαουσάν ως «ανεύθυνη εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του RT, ένας «debunker» (ειδικός στον εντοπισμό και την κατάρριψη hoaxes) ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία και εκτίμησε πως τα χέρια του πλάσματος αποτελούνται από ένα μείγμα οστών, περιλαμβανομένων κοκάλων παιδιών. Επίσης, ανάλυση από τον Ροντόλφο Σάλας-Γκιζμόντι, του Τμήματος Παλαιοντολογίας του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας του Περού, έδειξε πως η δομή των χεριών δεν βγάζει κανένα νόημα από βιολογικής/ εξελικτικής άποψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου