Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 09, 2017

Αρμαγεδδών έως το 2100

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια
λόγω της αδιαφορίας που επέδειξε για δεκαετίες -και ειδικά κατά τους τελευταίους δύο αιώνες- στο ζήτημα της (μη) προστασίας του περιβάλλοντος, που είχε άμεσες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.


Τώρα δε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη από καταστροφές που οφείλονται σε μετεωρολογικά αίτια μπορεί να αυξηθεί κατά 50 φορές έως το τέλος του αιώνα, με τους ακραίους καύσωνες να προκαλούν περισσότερους από 150.000 θανάτους ετησίως έως το 2100, αν δεν ληφθούν, άμεσα, μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet Planetary Health», οι συντάκτες υπογράμμισαν ότι, με βάση τα ευρήματά τους, η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει κατά ραγδαία αυξανόμενο τρόπο την κοινωνία, με τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων να είναι πιθανό να επηρεαστούν, αν δεν ελεγχθούν οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου.

Οι προβλέψεις, που βασίζονται σε μια υπόθεση μηδενικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερµοκηπίου και καμίας βελτίωσης στις πολιτικές μείωσης του αντίκτυπου των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, δείχνουν αύξηση των θανάτων, εξαιτίας καιρικών συνθηκών, από 3.000 τον χρόνο στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1980 και 2010 σε 152.000 τον χρόνο στο διάστημα μεταξύ 2071 και 2100.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα και ο κίνδυνος που θέτει στην κοινωνία θα συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τους κινδύνους που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες» τόνισε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο Τζιοβάνι Φορτζιέρι από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τόνισε πως «αν δεν περιοριστεί επειγόντως η υπερθέρμανση του πλανήτη, περίπου 350.000.000 Ευρωπαίοι σε ετήσια βάση μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα έως το τέλος του αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου