Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 06, 2017

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο



Ένα νοστιμότατο παραδοσιακό, ελαφρύ κυρίως πιάτο για όλη την οικογένεια.

Μια συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ για πεντανόστιμα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο.

Υλικά συνταγής

Για τα κολοκυθάκια:
  • 2 κιλά κολοκύθια μεγάλα
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λάδι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 λεμονιού το χυμό
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
  • 3 ασπράδια αυγών [*]
  • 3 κουταλιές αλεύρι ή κορν φλάουερ
  • Ζωμός από το φαγητό
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
  • Καθαρίζετε και πλένετε τα κολοκύθια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τη σάρκα τους, ανοίγοντας μια αρκετά μεγάλη τρύπα για να βάλετε μέσα τη γέμιση, χωρίς όμως να φτάσετε στην άλλη πλευρά. (Αν είναι πολύ μακριά και μεγάλα τα κολοκύθια, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση).
  • Σε ένα μπολ βάζετε το κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό τον άνηθο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά της γέμισης.
  • Με μικρό κουταλάκι γεμίζετε ένα ένα τα κολοκυθάκια. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο ακόμα για τα κολοκύθια, προσθέτετε και νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά, τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο και τα σιγοβράζετε για 1 ώρα και 15 λ περίπου προσθέτοντας καυτό νεράκι αν αυτό απαιτηθεί.
  • Για το αυγολέμονο χρησιμοποιείτε τα προαναφερόμενα υλικά συν το ζουμάκι από το φαγητό σας ως εξής: Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια, διαλύετε το κορν φλάουερ με 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό και το ρίχνετε μέσα στα ασπράδια.
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτετε το αλεύρι ή το κορν φλάουερ, σταδιακά 1-2 φλ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό και λίγο αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ωραία κρέμα. Προς το τέλος προσθέτετε τη μαργαρίνη και το λεμόνι, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και η κρέμα σας είναι έτοιμη.
[*] Προτείνουμε τα ασπράδια και όχι τους κρόκους για πιο ελαφριά σάλτσα αυγολέμονο. Αν θέλετε πιο έντονη γεύση αντικαταστήστε τα ασπράδια με κρόκους. Επίσης μπορείτε να κάνετε απλό αυγολέμονο (και όχι κρέμα) και να το ρίξετε μέσα στη κατσαρόλα, ανακινώντας την κυκλικά να πάει σε όλο το φαγητό.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τα κολοκυθάκια σας με σάλτσα ντομάτας που θα την αρωματίσετε με μοσχοκάρυδο ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου