Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 07, 2017

Ένας πύργος που γέρνει και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο!



Ένας πύργος που γέρνει και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, θεωρείται το ψηλότερο κτίριο που έχει εγκαταλειφθεί στον κόσμο, και κρύβει μια περίεργη ιστορία με μια σειρά από ατυχίες.


Βρίσκεται στο Γεκατερίνμπουργκ, στην Κεντρική Ρωσίας και έχει ύψος 220 μέτρων. Δεν κατασκευάστηκε ως ένα μνημείο ή για να εξυπηρετήσει κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, αλλά σαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στην τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας. Ο πύργος έχει 26 ορόφους συνολικά, χωρίς τα πατώματα που αποτελούν τη βάση.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1981, όταν οι σοβιετικές φιλοδοξίες ήταν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Στόχος ήταν ο πύργος να γίνει μια εικόνα των κομμουνιστικών επιτευγμάτων και θα έφτανε σε ύψος 440 μέτρων. Όμως, τα πράγματα ήρθαν ανάποδα. Ο πύργος είχε παρουσιάσει μια μικρή κλίση, που οφειλόταν σε λάθος του μηχανικού.

Αυτό δεν σημαίνει πως υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει, ούτε ήταν η αιτία για να σταματήσει η κατασκευή του. Άλλο ήταν το πρόβλημα. Το 1991, με τον πύργο μισοτελειωμένο, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και το λιγότερο που απασχολούσε τις νέες κυβερνήσεις ήταν το τι θα γίνει με το κτίριο.

Ωστόσο, ο κεκλιμένος πύργος έγινε ορόσημο για την περιοχή και σύμβολο για την πόλη. Πολλοί ήταν αυτοί που τον επισκέπτονταν για να κάνουν εξτρίμ σπορ, ανεβαίνοντας από τις στενές πλαϊνές σκάλες και πέφτοντας στο κενό από τα 220 μέτρα. Όμως, μια σειρά από ατυχήματα οδήγησε της αρχές της πόλης στο σφράγισμα του πύργου, το 2000.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Γεκατερίνμπουργκ κάλεσαν ξένους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για την άδεια να μετατρέψουν τον πύργο σε ένα ψυχαγωγικό και πολιτιστικό κέντρο. Αλλά, η οικονομική κρίση του 2008, οδήγησε σε νέα αναβολή των σχεδίων.

Πάντως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και η ιδέα για την ανακαίνιση του πύργου έχει αναβιώσει, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και διεθνής διαγωνισμός. Το τι θα συμβεί τελικά, κανείς δεν γνωρίζει και αν βρεθούν και πάλι εμπόδια στην αξιοποίηση του κτιρίου.











Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου