Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 02, 2017

Συναισθηματική Νοημοσύνη: Γιατί είναι τόσο σημαντική στη σχέση κάθε άνδρα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ιδέα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης παρουσιάστηκε αρχικά από δύο ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Yale το 1990 και αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων και του εαυτού του, να χρησιμοποιεί και να εφαρμόζει συναισθήματα σε δραστηριότητες, δηλαδή την ικανότητα να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα. Αλλά πώς αυτή η έννοια εφαρμόζεται σε μια σχέση;


Στις μακροχρόνιες σχέσεις, ειδικά σε εκείνες που συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία και η ανατροφή παιδιών, υπάρχει η τάση οι γυναίκες να επενδύουν περισσότερο συναισθηματικά, οικονομικά, ψυχολογικά και σωματικά. Αν λοιπόν υπάρχει η επιθυμία μια τέτοια σχέση να πετύχει, τότε αυτή εξαρτάται από την ικανότητα του άνδρα να δώσει, να λάβει και να επικοινωνήσει αγάπη. Μια αφοσιωμένη σχέση περιστρέφεται γύρω από τέσσερις βασικές ικανότητες, οι οποίες και προτείνονται από τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης:

Αναγνώριση Συναισθημάτων
Ένας άνδρας πρέπει να είναι ικανός να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα. Αυτό απαιτεί αυτογνωσία και ενδοσκόπηση σχετικά με τη δική του συναισθηματική κατάσταση. Πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το ποιος και τι είναι. Επιπροσθέτως, πρέπει να είναι ικανός να αναγνωρίζει τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων ατόμων μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου.

Αν ένας άνδρας δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα ή το τι νιώθουν οι άλλοι, τότε θα κάνει συναισθηματικά ακατάλληλες υποδείξεις ή πράξεις σε κρίσιμες καταστάσεις. Για παράδειγμα, κάποιος με χαμηλό επίπεδο Συναισθηματικής Νοημοσύνης, μπορεί να αστειευτεί κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ή να εκνευριστεί χωρίς λόγο.

Σοφή Χρήση των Συναισθημάτων
Όλοι έχουμε μεταπτώσεις στη διάθεση μας, έχουμε καλές και κακές μέρες. Κάποιος με υψηλό δείκτη ΣΝ, θα μπορεί να αναγνωρίζει αν βρίσκεται σε καλή διάθεση ή είναι ταραγμένος συναισθηματικά και να χρησιμοποιήσει αυτά τα συναισθήματα, ώστε να πράττει χωρίς να ταράζει και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Διοχετεύουν λοιπόν τη συναισθηματική ενέργεια σε κάτι παραγωγικό ή δουλεύουν και ερμηνεύουν την αιτία της έντασης εσωτερικά, επιλύοντάς τη.

Κατανόηση Συναισθημάτων
Ένας άνδρας χρειάζεται να μπορεί να κατανοεί τις συναισθηματικές καταστάσεις εκείνων που τον περιτριγυρίζουν. Οι σχέσεις είναι συναισθηματικά πολύπλοκες και ένας άνδρας πρέπει να καταλάβει πώς εξελίσσονται σταδιακά τα συναισθήματα και να μπορεί να διακρίνει τις μικρές διακυμάνσεις.

Διαχείριση Συναισθημάτων
Ένας άνδρας πρέπει να είναι ικανός να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του και να τα αξιοποιεί καταλλήλως. Τα συναισθήματα είναι μια ισχυρή πηγή ενέργειας και εκείνα που δεν έχουν γίνει αντιληπτά μπορούν να μετατραπούν σε ένα εκρηκτικό ηφαίστειο, καταστρέφοντας κάθε σχέση γύρω μας. Ένας άνδρας που τα διαχειρίζεται σωστά, μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το ηφαίστειο και να το μετατρέψει σε έναν «γεωθερμικό σταθμό ενέργειας», παρέχοντας ζεστασιά και ενέργεια σε εκείνους που βρίσκονται κοντά του.

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης διοχετεύουν την ενέργεια τους μέσα από την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, την στοργή και την ενσυναίσθηση.

Σε μια σχέση, αυτά αποτελούν κρίσιμα γνωρίσματα για την επιτυχία της:
Καλοσύνη

Αν ένας άνδρας είναι γενναιόδωρος και ευγενικός στους γύρω του, ειδικά σε εκείνους από τους οποίους δεν μπορεί να ωφεληθεί άμεσα, δείχνει ότι δεν πρόκειται για ακόμα έναν συναισθηματικό «βρικόλακα», που αποζητά μόνο οφέλη. Οι ευγενικοί άνθρωποι τείνουν να ελκύουν άλλους τύπους ανθρώπων. Ένας ευγενικός άνθρωπος θα ανταποδώσει όσα περισσότερα μπορεί, ακόμα και περισσότερα απ’ όσα λαμβάνει από μια σχέση.

Ειλικρίνεια

Ένας ειλικρινής άνδρας αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα και δεν φοβάται να τα εκφράσει στο/στη σύντροφό του. Η ικανότητα έκφρασης αληθινών και ειλικρινών αισθημάτων αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο σε μια σχέση. Η ειλικρίνεια σημαίνει ότι ο άνδρας είναι συναισθηματικά διαθέσιμος και πρόθυμος να ρισκάρει να πληγωθεί, με αμοιβαίο στόχο την εμβάθυνση και ισχυροποίηση της σχέσης.

Στοργή

Ένας άνδρας πρέπει να είναι πρόθυμος να εκφράζει ανοιχτά την αγάπη που νιώθει. Επιπλέον, πρέπει να είναι ικανός να δέχεται τρυφερότητα από άλλους. Οι στοργικοί άνδρες θα βιώνουν καλές, μακροχρόνιες σχέσεις με τους πιο κοντινούς τους φίλους. Δίνουν ο ένας στον άλλο αγκαλιές και δέχονται τις δημόσιες εκφράσεις αγάπης με τη/το σύντροφο τους, όπως επίσης και με τους φίλους τους. Ένας άνδρας που είναι ανίκανος να εκφράσει ή να δεχτεί τρυφερότητα πιθανότατα να έχει καταπιεσμένες σχέσεις και να δείχνει απόμακρος απέναντι στη/στο σύντροφο τους.

Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα κατανόησης ενός άλλου ατόμου είναι ο βασικός δείκτης της υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Ένας άνδρας που κλαίει κατά τη διάρκειας μιας συναισθηματικά φορτισμένης ταινίας αποτελεί καλό σημάδι. Αν δεν μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά με ένα φανταστικό πρόσωπο, τότε θα είναι ανίκανος να κάνει το ίδιο σε μια πραγματική και ερωτική σχέση.

Ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης για έναν άνδρα σημαίνει ότι είναι αποσυνδεδεμένος από τον εαυτό του και από τους γύρω του. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτό αλλάζει, καθώς συνήθως αποτελεί συνέπεια ενός πρώιμου τραύματος ή μιας σύνθετης δύσκολης περιόδου στη ζωή του.


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου