Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 05, 2017

Βόλτα στα πιο παραδοσιακά καφεκοπτεία της πόλης!

Ανάμεσα σε μηχανές καβουρδίσματος και αλέσεως, βρήκαμε εκλεκτούς κόκκους καφέ από όλο τον κόσμο, ωραία γλυκά του κουταλιού και κάθε λογής καραμέλες και σοκολάτες.


Πολλά χρόνια πριν πει το σλόγκαν «έκαστος στο είδος του…», η γνωστή φίρμα καφέ ξεκίνησε από ένα «πρωτόγονο» μπακάλικο στον Πειραιά.




Η ιστορία της συνδέεται με εκείνη των τριών αδελφών Αντώνη, Νίκο και Ιάσωνα Λουμίδη που το 1910 αποφάσισαν να αφήσουν το νησί τους, την Κάρυστο για να ασχοληθούν με τον δυσεύρετο και ακριβό για εκείνα τα χρόνια καφέ. 
Με ένα χειροκίνητο καβουρδιστήρι 10 οκάδων και για καύσιμη ύλη ξύλα ή κάρβουνα, η διαδικασία παρασκευής του καφέ έμοιαζε με πραγματικό κατόρθωμα. Με τα πρώτα τους χρήματα άνοιξαν το καφεκοπτείο στην οδό Ρετσίνας στον Πειραιά, στην ίδια περιοχή που εκατό χρόνια μετά επιστρέφουν με ένα ακόμα νέο κατάστημα που ξεχωρίζει για την παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα του. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκά του κουταλιού

Επάνω στα σκαλιστά χειροποίητα έπιπλα, στοιβάζονται εκλεκτοί καφέδες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και παστέλια. Χαλβάδες, φρέσκα βουτήματα, αρωματικά λικέρ και κεράσματα με βάση τη σοκολάτα μας ταξιδεύουν σε άλλη εποχή και στα κεράσματα της γιαγιάς.
Σχετική εικόνα
Μία τεράστια ποικιλία από καφέδες , από τον ελληνικό (σκούρο, ξανθό, μαύρο-λιβανέζικο) μέχρι χαρμάνια από την Κολομβία, Γουατεμάλα, Μεξικό, Κόστα Ρίκα και Τζαμάϊκα πλημμυρίζουν με αρώματα ακόμα ένα ιστορικό μαγαζί της Αθήνας. 
Σχετική εικόνα

Ο λόγος για το Καφεκοπτείο Μισεγιάννη στο Κολωνάκι που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής από τότε που ο Γεώργιος Μισεγιάννης, ένας νέος έμπορος από την Μικρά Ασία άνοιξε ένα μοντέρνο μαγαζί στη Σκουφά 3 που έμελλε να μάθει στους Αθηναίους να πίνουν γαλλικό και αμερικάνικο καφέ. Τρεις γενιές μετά, το καφεκοπτείο δεν ξεχνά την παράδοση και παραμένει ένα κατάστημα όπου ο καφές χαρμανιάζεται, καβουρδίζεται, κόβεται και πωλείται στον ίδιο χώρο.
Αποτέλεσμα εικόνας για Καφεκοπτείο Μισεγιάννη
"Βόλτα στα πιο παραδοσιακά καφεκοπτεία της πόλης! "]
«Ο αρχαιότερος οίκος καφέδων-ιδρυθείς το 1901» αναγράφει αφίσα της εποχής, πιστοποιώντας ότι έχουμε να κάνουμε μάλλον με την «αρχαιότερη» εταιρία καφέ της Αθήνας. 
Σχετική εικόνα

Το δυνατό, ευχάριστο άρωμα και η γεύση του αγνού ελληνικού καφέ Ριζόπουλου, μας πάνε 100 χρόνια πίσω, τότε που συντρόφευε τις παρέες στα καφενεία της εποχής. Ιδρυτής της επιχείρησης ο Ανδρέας Ριζόπουλος που με χειροκίνητο μύλο έκοβε στον δρόμο καφέ και τον πουλούσε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα στο καφεκοπτείο στην οδό Στεφ. Στρέιτ 1 κοντά στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου