Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 09, 2017

Πως η λίμνη Κρεμαστων "μετέφερε" τα Ιαματικά Λουτρά απο τα Παρακαμπυλια στον Ιναχο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4kremasta
Του Λίνου Υφαντή,
Η περιοχή της Λίμνης Κρεμαστών είναι γεμάτη από ιαματικές πηγές. Από αυτές αξιοποιήθηκε ι εκείνη στην θέση Μπαλκόνα στο Δ.Δ. Αλευράδας της Δ.Ε. Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας. Σε κοντινό σημείο δημιουργήθηκαν ιαματικά λουτρά που τροφοδοτούνται από θερμομεταλλικά νερά, τα οποία προσφέρουν θεραπεία από ρευματοειδής παθήσεις. Για το λόγο αυτό εκατοντάδες επισκέπτες συνέρρεαν για θεραπεία στις εγκαταστάσεις αυτές.
Που βρίσκονταν όμως η πηγή πριν την κατασκευή της Λίμνης Κρεμαστών.
Τα ιαματικά νερά λοιπόν ανάβλυζαν από θέση που βρίσκονταν στο σημείο όπου κατασκευάστηκε σήμερα το φράγμα Κρεμαστών. Η θέση αυτή ήταν στην ανατολική όχθη του Αχελώου στην περιοχή του Ορφανού που ανήκε στην σημερινή Τοπική Κοινότητα Χούνης της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου.
Η κατασκευή του μεγαλεπήβολου αυτού έργου τη δεκαετία του ’60 απαιτούσε το σφράγισμα της πηγής προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Πράγματι λοιπόν η πηγή σφραγίστηκε. Η φύση όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη: Η ροή των ιαματικών νερών αναζητούσε έξοδο στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτή πράγματι την βρήκε στην δυτική όχθη της σχηματισθείσας ήδη λίμνης Κρεμαστών σε σημείο που ανήκε στην κοινότητα Αλευράδας.

Έτσι λοιπόν το φράγμα Κρεμαστών «μετέφερε» άθελα του την Ιαματική πηγή από τα Παρακαμπύλια στον Ίναχο ή με τα σημερινά Καλλικρατικά δεδομένα από το Αγρίνιο ( εκεί ανήκουν τα Παρακαμπύλια σήμερα) στην Αμφιλοχία, όπου ανήκει αντίστοιχα ο Ίναχος.
Η αλλαγή αυτή των λουτρών στον αυτοδιοικητικό χάρτη έφερε και κάποιες ζημώσεις. Την δεκαετία του ’80 είχε προταθεί από τις κοινότητες Χούνης, Αγίου Βλασίου προς την κοινότητα Αλευράδας η δημιουργία διαδηματικής επιχείρησης εκμετάλλευσης των λουτρών. Τελικά το προτεινόμενο σχήμα δεν προχώρησε και η πρόταση δεν υλοποιήθηκε.
Εντούτοις οι προσπάθειες αξιοποίησης των Ιαματικών πηγών συνεχίστηκαν από την κοινότητα Αλευράδας, τον Καποδιστριακό Δήμο Ινάχου και τον τωρινό Καλλικρατικό Δήμο Αμφιλοχίας.
Η Πηγή έχει απογραφεί από το ΙΓΜΕ το 1976 και θεωρείται μια από τις καλύτερες θερμομεταλλικές πηγές της χώρας.



pde.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου