Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 03, 2017

ΥΠΕΣ-ΠΟΕ ΟΤΑ: Υπέγραψαν Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας -Ποιους αφορά, τι προβλέπει



Στην υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.), προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρουσία και της ΚΕΔΕ.

Με τη νέα συλλογική σύμβαση, που υπεγράφη, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, ρυθμίζονται οι όροι και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των δήμων και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.

Πρόκειται για ευνοϊκές αλλαγές που επέρχονται σε κατηγορίες εργαζομένων σε σχέση με το ωράριο τους και τις μέρες αδείας τους.

Ειδικότερα με την υπογραφή της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καλύπτεται το προσωπικό με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου που απασχολείται στους δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών και εφαρμόζεται αποκλειστικά στα Μέλη των Συλλόγων – Μελών, που ανήκουν μόνο στην δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο των Συλλόγων-Μελών της.

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορά

Συγκεκριμένα η νέα ΕΣΣΕ, αφορά:

— Στους εργαζόμενους αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο στην προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση, πράσινα σημεία και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση Στερεών Αποβλήτων ήτοι ενδεικτικά, εργαζόμενοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
μετά τη συμπλήρωση ενός (1) έτους απασχόλησης χορηγείται πέντε (5) ημέρες επι πλέον κανονική άδεια το χρόνο.

— Στους εργαζόμενους αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο:

α. Στην αποκομιδή, συγκομιδή, επιστασία και μεταφορά απορριμμάτων ήτοι ενδεικτικά, Οδηγοί Απορριμματοφόρων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργου και Μηχανικών Σαρώθρων, εργάτες συγκομιδής, αποκομιδής, οδοκαθαριστές, Επιστάτες και Επόπτες Καθαριότητας.

β. Στην ταφή και εκταφή νεκρών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες που απασχολούνται με την ταφή και την εκταφή νεκρών, οι εργάτες καθαριότητας των Κοιμητηρίων καθώς και οι καθαριστές οστών.

γ. Στην Ασφαλτόστρωση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και εργάτες που απασχολούνται με την ασφαλτόστρωση των οδών, την συντήρηση του Δημοτικού Οδικού Δικτύου κ.λπ. χώρων.

δ. Στην Αποχέτευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και Εργάτες που απασχολούνται σε κάθε είδους εργασίες κατασκευής, συντήρησης και επισκευής του δικτύου Αποχέτευσης και Βιολογικού καθαρισμού.

ε. Στα αφοδευτήρια ήτοι ενδεικτικά, Εργάτες, καθαρίστριες κ.λπ. που απασχολούνται στις τουαλέτες κοινοχρήστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων.

στ. Στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται με την επισκευή, συντήρηση, πλύση κ.λπ. των απορριμματοφόρων, των πλυντηρίων κάδων και των υπολοίπων οχημάτων καθώς και με την επισκευή, συντήρηση και το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.

ζ. Σε οικοδομικές εργασίες ήτοι ενδεικτικά, Μαραγκοί, Ξυλουργοί, Κτίστες, Κονιαστές, Υδροχρωματιστές, Ελαιοχρωματιστές, Μαρμαρογλύπτες, Σιδεράδες, Πλακοστρωτές γενικά, Υδραυλικοί γενικά, Ηλεκτρολόγοι στην συντήρηση και επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των κτιρίων των Ο.Τ.Α., τοποθετητές γυψοσανίδων, μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι κόπτες και τοποθετητές πλακιδίων καθώς οι εργάτες και τεχνίτες στην ρίψη του Μπετόν-Αρμέ.

η. Στην Ύδρευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή, συντήρηση και επισκευή του δικτύου ύδρευσης.

θ. υδραυλικοί γενικά,

ι. Στις εργασίες πρασίνου γενικά ήτοι ενδεικτικά, εργάτες πράσινου και οι Δενδροκηπουροί-Δενδροκόμοι, Κηπουροί-Ανθοκόμοι που απασχολούνται γενικά στην κατασκευή και συντήρηση των χώρων πρασίνου.

ια. Στις εργασίες συντήρηση του εναέριου Δημοτικού Ηλεκτρικού Δικτύου Φωτισμού ήτοι ενδεικτικά, εναερίτες ηλεκτρολόγοι.

ιβ. Ψυκτικοί.

ιγ. Στα Δημοτικά Σφαγεία ήτοι ενδεικτικά, σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών.

ιδ. Οι Οδηγοί Ανοιχτών Φορτηγών και Βαρέων Φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων καθώς και οι οδηγοί των Λεωφορείων.

ιε. Οι τοποθετητές κεραμικών σκεπών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες και τεχνίτες που απασχολούνται στην τοποθέτηση, επισκευή και συντήρηση των κεραμικών σκεπών.
μετά την συμπλήρωση πέντε (5) ετών απασχόλησης χορηγείται τριών (3) ημερών επιπλέον κανονική άδεια το χρόνο.

3. Η εβδομαδιαία απασχόληση των εργαζομένων των προηγούμενων περιπτώσεων 1 και 2 ορίζεται σε τριάντα δύο (32) ώρες χωρίς μεταβολή των αποδοχών και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεών τους από την αιτία αυτή.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, με την ΕΣΣΕ, η εβδομαδιαία απασχόληση των εργαζομένων των προηγούμενων περιπτώσεων ορίζεται σε τριάντα δύο (32) ώρες χωρίς μεταβολή των αποδοχών και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεών τους από την αιτία αυτή.

Δηλαδή επεκτείνεται η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου και στους προαναφερόμενους εργαζόμενους, στις 32 ώρες από 40 ώρες που είναι σήμερα, αφού κακώς δεν είχε συμπεριληφθεί στην προηγούμενη ΕΣΣΕ του 2009, χωρίς να υπάρχει μεταβολή των αποδοχών και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεών τους. Για παράδειγμα κηπουροί, χειριστές μηχανημάτων κ.α, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη ΕΣΣΕ.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη, τριών επιπλέον ημερών κανονικής άδειας, από 25 σε 28 σε ετήσια βάση, η οποία προβλέπεται για αποκλειστικά για τους εργαζομένους με πλήρες ωράριο στις προαναφερόμενες υπηρεσίες και μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών απασχόλησης.

Επίσης οι Δήμοι που απασχολούν εγκύους εργαζόμενες θα πρέπει στο εξής και μετά την υπογραφή της σύμβασης, να αποφεύγουν την απασχόληση τους σε νυχτερινή βάρδια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΣΣΕ: «Οι Ο.Τ.Α. που απασχολούν εργαζόμενες είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση αναλαμβάνουν την υποχρέωση κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας να αποφεύγουν την απασχόληση των εγκύων σε νυχτερινή βάρδια. Σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης και εφόσον η έγκυος το ζητήσει για λόγους υγείας, θα πρέπει να μετακινείται σε θέση ημερήσιας απασχόλησης».

ΥΠΕΣ: Ρυθμίζονται θεσμικά ζητήματα αδειών, εργασίας και ωραρίου εργασίας

Σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ, σχετικά με την υπογραφή της ΕΣΣΕ, σημειώνει:

«Η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) για την ρύθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), με την παρουσία, για πρώτη φορά, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ επικαιροποιούνται οι όροι απασχόλησης για τους εργαζόμενους στους Δήμους, καθώς ρυθμίζονται θεσμικά ζητήματα αδειών, αντικειμένου εργασίας και ωραρίου εργασίας. Η σύμβαση αντικαθιστά την αντίστοιχη σύμβαση του Ιουλίου του 2009.

Η υπογραφή της σύμβασης, για την οποία είχε δεσμευθεί απέναντι στους εργαζόμενους ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συνιστά ένα απτό δείγμα της θετικής πολιτικής στάσης της Κυβέρνησης και του υπουργείου, απέναντι στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τον σταθερό προσανατολισμό προς μια ανάπτυξη με κύριο χαρακτηριστικό τη διάχυση των ωφελειών στους πολλούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου