Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 06, 2017

Ντοματοκαγιανάς & Στραπατσάδα



Ο ντοματοκαγιανάς φτιάχνεται μόνο με φρέσκιες ντομάτες και αυγά.

Στραπατσάδα ονομάζεται ένα πιάτο, που φτιάχνεται από φρέσκια καλογινομένη και χοντροκομμένη ντομάτα, φέτα και αυγά. Μοιάζει με την ομελέτα, αλλά στην στραπατσάδα είναι χαρακτηριστική η χρήση της ντομάτας, των λαχανικών και της φέτας. Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Το όνομα της το πήρε από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει 1.κακομεταχειρίζομαι 2.κόβω μικρά κομματάκια.

Στραπατσάδα με λευκή μελιτζάνα είναι η Κοσκοσέλα, που απαντά σε διάφορα κυκλαδονήσια με παραλλαγές.

Υλικά για Κοσκοσέλα

1 μελιτζάνα φλάσκα (προτιμότερο λευκή, που είναι πιο γλυκιά)
4 μεγαλούτσικες ντομάτες φρέσκες βιολογικές με σάρκα.
5 αυγά, βιολογικά έως 5 ημερών
80 ml ελαιόλαδο
1 κοφτή κουτ. σούπας καστανή βιολογική ζάχαρη
ψιλοκομμένος βασιλικός, δυόσμος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
αλάτι, πράσινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100 γρ. κατσικίσιο τυρί (γίδινη φέτα ή όποιο άλλο κατσικίσιο τυρί μας αρέσει, σκληρό ή μαλακό)

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα από τη φλούδα της και την τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Ξεφλουδίζουμε και χοντροκόβουμε τις ντομάτες.

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, πράσινο, αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε την τριμμένη μελιτζάνα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, την καστανή ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-7 λεπτά ή μέχρι να πιει η σάλτσα τα υγρά της, ανακατεύοντας πότε-πότε.

Χτυπάμε τα αυγά χωρίς να ασπρίσουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ. Μαγειρεύουμε τα αυγά, μέχρι να ψηθούν και να πήξει η στραπατσάδα, χωρίς όμως να στεγνώσει, για περίπου 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και το τυρί, τριμμένο ή θρυμματισμένο, και σερβίρουμε με ψωμί της αρεσκείας μας ή παξιμάδι.

Μπρουσκέτες: Μπορούμε να φτιάξουμε μπρουσκέτες, φρυγανίζοντας μικρές φέτες ψωμιού και γαρνίροντάς τες με την κοσκοσέλα, το τυρί και το μυρωδικό της επιλογής μας. Έτσι, έχουμε νοστιμότατα ελληνικά τάπας για ένα φιλικό κάλεσμα.

Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοπούμε κολοκυθάκια ή πατάτες ή μανιτάρια ή σπαράγγια κλπ

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΦΡΕΣΚΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΙ ΑΥΓΑ.-

Στραπατσάδα

Ξεφλουδίζουμε και χοντροκόβουμε τις φρέσκιες ντομάτες. Τις βάζουμε σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μεχρι να πιούν το ζουμί τους εντελώς. Προσθέτουμε καλό βιολογικό λάδι και το αφήνουμε 1 λεπτό. Χτυπάμε τα φρέσκα αυγά χωρίς να ασπρίσουν, ραντίζουμε με λίγο νερό και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Όταν αρχίσουν να ψήνονται τα αναποδογυρίζουμε κομμάτι-κομμάτι, χωρίς να τα ανακατέψουμε για να μην βγάλουν υγρά και να γίνει το αυγό ομελέτα. Στο τέλος ρίχνουμε ανθό αλατιού, καγιεν σε σκόνη (με ρέγουλο είναι καυτό) και αρωματικά ψιλοκομμένα του ταιριάζει θυμάρι και φρέσκια ρίγανη.

Σερβίρουμε με γιαούρτι ή κατσικίσια φέτα βιολογική και φρυγανισμένο ζωντανό ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια.

Συνοδεύουμε με δροσερό λευκό κρασί, λευκά αποστάγματα ή παγωμένη μπύρα

Καλή απόλαυση με καλή συντροφιά

***
@ Aliki Alisa /2017

Φωτογραφίες EOS AURORA με ντομάτες από τον κήπο και αυγά από το κοτέτσι του θείου.


strapazzare - avga me tomates3





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου