Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 10, 2017

Εύβοια: Η άγνωστη ομορφιά των παραλιών της

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και έχει πολύ όμορφα τοπία. Μέσα στα τοπία αυτά υπάρχουν και ιδιαίτερες παραλίες είτε οργανωμένες είτε όχι με κριστάλινα νερά και ποικίλες αμμουδιές που πρέπει να τις επισκεφθείς.



Η άγνωστη ομορφιά των παραλιών της Εύβοιας σε προκαλέι να τις κολυμπήσεις. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας χωρίς να διανύσεις μεγάλη απόσταση από την Αθήνα.

Αρχάμπολη

Η πολύ όμορφη και ίσως η πιο μοναχική παραλία της Εύβοιας βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της ανατολικής ακτογραμμής της Καρύστου. Είναι ένα μία ακτή η οποία έχει πενταακάθαρα γαλανά νερά και καλής ποιότητας αμμουδιά. Το τοπίο είναι ιδιαίτερο καθώς περιβάλλεται από στοιχεία άγριας ομορφιάς όπως απότομους βράχους και χαράδρες που συνδέονται με το όρος Όχη.
Η παραλία συνήθως προσεγγίζεται μέσω θαλάσσης, όμως μπορεί να γίνει και μέσα από μονοπάτι που συνδέεται με την Αρχάμπολη μέσω από τον οικισμό Θύμι ή τον Ευαγγελισμό.
Για να φτάσετε στην ακτή από την στεριά θα πρέπει να αφήσετε την Κάρυστο και να κατευθυνθείτε ανατολικά προς το χωριό Αετός. Όταν περάσετε το χωριό δρόμος θα διακλαδιστεί και θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τον Βορρά. Από εκείνο το σημείο της στροφής φαίνεται καθαρά στα δεξιά η θέα από το Στενό του Καβοντόρου. Θα ακολουθήσετε τον δρόμο από άσφαλτο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. Μετά το χωριό αρχίζει χωματόδρομος προς τον Βορρά μέχρι τον Ευαγγελισμό όπου απέχει περίπου 43 χιλιόμετρα από την Κάρυστο ή μέχρι το Θύμι που απέχει 50 χιλιόμετρα.

Βύθουρη

Η παραλία Βύθουρη είναι η πιο όμορφη και γραφική παραλία της Εύβοιας. Όταν την επισκεφθείς θα παρατηρήσεις  μια μικρή, ερημική παραλία με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, η οποία βλέπει στο Αιγαίο. Το άγριο αλλά παράλληλα όμορφο περιβάλλον το περιτρυγυρίζουν τεράστιοι βράχοι και σε συνδυασμό με τον καθαρό βυθό με τα βότσαλα, δημιουργούν μια παραλία που δεν πίστευες ότι υπάρχει στην Εύβοια. Ακόμα και ο ήλιος βοηθάει στην αίγλη τηε παραλίας καθώς τη βλέπει μόνο έξι ώρες το καλοκαίρι. Όσοι αποφασίσετε να κάνετε το μπάνιο σας στα μαγευτικά νερά της Βύθουρης, θα πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στην περιοχή. Η πρόσβαση παρουσιάζει μια κάποια δυσκολία στο τελευταίο κομμάτι πριν φτάσουμε.
Πιο αναλυτικά, Θα ξεκινήσετε από την Χαλκίδα προς την Βόρεια Εύβοια. Θα κατευθυνθείτε προς τα Ψαχνά. Φτάνοντας, θα συνεχίσετε για το χωριό Πάλιουρα, με στόχο τον Άγιο Αθανάσιο. Φτάνοντας στον Αγιο Αθανάσιο θα βρείτε μια ταμπέλα που κατευθύνει προς παραλία Γλυφάδα, Βύθουρη. Στη διαδρομή περίπου 17 χλμ, κατά την οποία θα ανεβείτε και θα κατεβείτε το βουνό, κυριαρχεί το πράσινο. Λίγο μετά τη Γλυφάδα ξεκινάει χωματόδρομος για περίπου 5 χλμ.

 Χερόμυλος

Η παραλία Χερόμυλος ή αλλιώς Χερομύλι,  βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια λίγο μετά από την κοινότητα Πετριές. Η ακτή αποτελείται από χοντρή άμμο σε συνδυασμό με πολύ ψιλά βότσαλα, και πεντακάθαρα νερά που θα σας μαγέψουν. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί καντίνα με όλα τα απαραίτητα.
Για να φτάσετε στην παραλία θα ξεκινήσετε από την Χαλκίδα και θα κατευθυνθείτε προς Νότια Εύβοια. Προς το χωριό Λέπουρα, θα κατευθυνθείτε δεξιά, προς την Κάρυστο και λίγο μετά, φτάσετε στο χωριό Κριεζά. Θα στρίψετε αριστερά, προς τις Πετριές – Άγιοι Απόστολοι. Μετά από 6-7 km θα ακολουθήσετε τις πινακίδες αριστερά σας, προς Στόμιο – Χερόμυλο. Τελικά, θα φτάσετε σε μια διχάλα, στην οποία προς αριστερά θα προχωρήσετε και θα φτάσετε στην παραλία Χερόμυλος, ενώ προς τα δεξιά στα 500μ φτάνετε στην παραλία Στόμιο. Ο δρόμος έχει άσφαλτο μέχρι το τέλος.

Άγιος Δημήτρης

 Η παραλία του Αγίου Δημητρίου είναι μια σπάνιας ομορφιάς ακτή στην πλευρά της Νότιας Εύβοιας και βρέχεται από Αιγαίο Πέλαγος. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και η θάλασσα βαθαίνει γρήγορα. Στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν πολύ μικρά λευκά βότσαλα. Ένα κομμάτι της παραλίας κοντά στη θάλασσα αποτελείται επίσης από μικρά λευκά βότσαλα. Αντίθετα όσο απομακρύνεστε από τη θάλασσα υπάρχει χοντρή όμορφη άμμος. Η παραλία έχει μικρή έκταση και δεν είναι οργανωμένη. Είναι ιδανική  για κάμπινγκ.
Η πρόσβαση για να φτάσετε στην παραλία είναι σχετικά δύσκολη. Υπάρχει ένας χωματόδρομος περίπου 2 χιλιομέτρων μέχρι την ακτή. Πριν φτάσετε κοντά στην στην παραλία θα πρέπει να διασχίσετε ένα μικρό ποταμάκι. Η διάβαση μέσα από το ποταμάκι δεν είναι δύσκολη καθώς μπορεί να γίνει και με συμβατικό αυτοκίνητο. Το ποταμάκι αυτό καταλήγει σε μια πολύ μικρή λιμνούλα με βατραχάκια που τελειώνει εκεί ακριβώς όπου αρχίζει η παραλία.
Θαψά
Η παραλία της Θαψάς βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια και είναι από τις πιο δύσβατες στο νησί. Μόλις φτάσετε θα παρατηρήσετε μια πολύ όμορφη παραλία με γαλήνια διάφανα νερά και πολύ ψιλή άμμο. To τοπίο είναι πολύ όμορφο καθώς η ακτή βρίσκεται μέσα από ένα δάσος με αρμυρίκια και απότομες πλαγιές. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και την επισκέπτονται πολλοί για κάμπινγκ. Έχει ήρεμα νερά και πολλές φορές έρχονται και με ιδιωτικά σκάφη από άλλα μέρη.
Θα κατευθυνθείτε προς την Κύμη και το χωριό Μαλετιάνοι.  Η διαδρομή συνεχίζεται πάνω στον δρόμο Κύμης-Μετοχίου μέχρι να ξεκινήσει ο χωματόδρομος για την παραλία Τσίλαρο.
Για να φτάσετε μέχρι την παραλία θα χρειαστείτε ένα τζίπ 4χ4 για περίπου μία διαδρομή 10 χιλιόμετρα δύσκολου χωματόδρωμου.

Κορασίδα

Είναι μία μεγάλη παραλία και από τις πιο γνωστές στην Εύβοια. Το περιβάλλον της παραλίας αποτελείται από μικρό βότσαλο σαν κουφέτο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Έχει πολύ όμορφο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς μεταξύ βουνού και θάλασσας. Η ιδανική στιγμή για να ευχαριστηθείτε το μπάνιο σας είναι να την πετύχετε χωρίς αέρα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα την βρείτε ποτέ γεμάτη.
Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, η διαφάνεια του νερού και τα χρώματα που διαγράφονται στον βυθό είναι πολύ όμορφα. Τεράστιοι βράχοι μέσα στην θάλασσα κάνουν τον βυθό ακόμα πιο ενδιαφέρον. Προσοχή όμως γιατί όπως όλες οι θάλασσες του Αιγαίου βαθαίνουν απότομα.
Η τοποθεσία της φημίζεται για την ιαματική πηγή η οποία γιατρεύει στομαχικές και νεφρικές παθήσεις. Όταν θα την επισκευθείτε θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια καθώς δεν είναι οργανωμένη και ο ήλιος καίει όλη την διάρκεια της ημέρας.
Θα ακολουθείσετε τον δρόμο προς τη νότια Εύβοια και θα συνεχίσετε προς την Κύμη. Εκεί θα συναντήσετε το Νεοχώρι. Στα δεξιά σας θα δείτε πινακίδα για την παραλία της Κορασίδας.
Θα Ακολουθείσετε την καλή σήμανση και θα δείτε στα δεξιά σας το χωριό της Αχλαδερής. Ύστερα από λίγο θα αντικρίσετε το Αιγαίο. Κατηφορίζοντας θα δείτε με μία πρώτη ματιά  από την παραλία με τα όμορφα χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου