Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 11, 2017

Η Πεδιάδα με τα Βάζα ένα μεγαλιθικό αρχαιολογικό τοπίο στο Λάος



Η Πεδιάδα με τα Βάζα είναι ένα μεγαλιθικό αρχαιολογικό τοπίο στο Λάος.

Χιλιάδες τεράστια γιγάντια πέτρινα βάζα διάσπαρτα πάνω στην πεδιάδα της Xien Khouang στο Λάος, αποτελούν μία από τις πιο παράξενες και αινιγματικές αρχαιολογικές συλλογές στον κόσμο.


Τα βάζα ως επί το πλείστον είναι διατεταγμένα σε συστάδες που κυμαίνονται σε αριθμό από ένα έως αρκετές εκατοντάδες. Το Οροπέδιο Xieng Khouang βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Annamese Cordillera, την κύρια οροσειρά της Ινδοκίνας.

Συχνά αναφέρεται ως το Stonehenge της Νοτιοανατολικής Ασίας, ή η Πεδιάδα με τα Βάζα που ποτέ δεν παύει να συναρπάζει αρχαιολόγους και επιστήμονες από την ανακάλυψή του το 1930.



Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι τα βάζα χρησιμοποιήθηκαν 1500 έως 2000 έτη π.Χ., σε ένα αρχαίο Νοτιοανατολικό σημείο από την Ασιατική φυλή, της οποίας πολιτισμός της μας είναι τώρα συνολικά άγνωστος. Το μεγαλύτερο μέρος του ανασκαμμένου υλικού έχει χρονολογηθεί περίπου το 500 π.Χ. Οι ανθρωπολόγοι και οι αρχαιολόγοι έχουν θεωρητικολογήσει ότι τα βάζα μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί ως νεκρικά δοχεία ή ίσως αποθήκευση για τα τρόφιμα.

Οι Λαοτιανοί με ιστορίες τους και μύθους υποστηρίζουν ότι υπήρξε μια φυλή γιγάντων που κατοίκησαν κάποτε στην περιοχή. Ο τοπικός μύθος λέει για έναν αρχαίο βασιλιά αποκαλούμενο Khun Cheung, ο οποίος πάλεψε με κάποιον από τους γίγαντες και τον νίκησε, και δημιούργησε υποθετικά τα βάζα για να παρασκευάσει και να αποθηκεύσει τα τεράστια ποσά από το κρασί και το ρύζι της φυλής του για να γιορτάσει τη νίκη του.

Τα βάζα αποτελούνται από τον ιζηματώδη βράχο, συνήθως ψαμμίτη, αλλά και γρανίτη, ή με αποθέματα ασβεστίου. Είναι γωνιακά ή στρογγυλά και μερικά έχουν δίσκους που θα μπορούσε να είναι καπάκια. Ζυγίσουν μέχρι 14 τόνους ενώ έχουν ύψος από 3 έως 10 πόδια (1-3 μέτρα).



Η πεδιάδα των βάζων παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες αρχαιολογικές περιοχές στον κόσμο. Τραυματισμοί εξαιτίας άσκαστων βομβών ακόμα και κάθε εβδομάδα. Οι επισκέπτες μπορούν ακίνδυνα να επισκεφτούν μόνο τρεις περιοχές, οριζόμενες ως περιοχές βάζων, 1, 2 και 3 και πρέπει να ακολουθήσουν τα σημάδια που προειδοποιούν ακόμα για τις μη εκρυχθείσες βόμβες που πολλοί τα αγνοούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου