Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 07, 2017

Το «χαβιάρι της Ελλάδας» – Το Αυγοτάραχο της Πρέβεζας



Ένα τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και χωρίς συντηρητικά είναι το αυγοτάραχο. Το «χαβιάρι της Ελλάδας» όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς.

Το αυγοτάραχο αποτελείται από τα αυγά του θηλυκού κέφαλου ή αλλιώς της «μπάφας» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην περιοχή της Πρέβεζας και του Αμβρακικού.




Η ιστορία του έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά από την εποχή των Φαραώ αλλά και στην εποχή των Βυζαντινών χρόνων αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής, με την ονομασία «οιοτάριχον».

Στα αγγλικά ονομάζεται «botargo» και συνήθως έτσι ζητείται από ξένους επισκέπτες της περιοχής.

Η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 ευρώ το κιλό.

Στην Πρέβεζα και στο ιχθυοπωλείο του Τάσου Πουρναρόπουλου το βλέμμα μας τράβηξε σήμερα το ειδικά κατασκευασμένο ξύλινο πλαίσιο με τα αυγοτάραχα.






Σκεπασμένο με μια σήτα και αρκετά κομμάτια αυγοτάραχου που δεν είχαν λίγες ώρες που βγήκαν από το ψάρι.

Όπως μας είπε ο κ. Πουρναρόπουλος, ο τρόπος που «ξαυγώνεται» το ψάρι είναι ιδιαίτερος μιας και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην καταστραφεί η μεμβράνη που περιβάλει τα αυγά, τα οποία βρίσκονται στην κοιλιά του ψαριού σε δύο λοβούς.

Στην συνέχεια παραμένουν στον ήλιο να στεγνώσουν για περίπου τέσσερις μέρες κάτω από συνεχής παρακολούθηση και θα ακολουθήσει το αλάτισμα. Ενώ το τελικό στάδιο είναι το κέρωμα για να μπορέσουν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Σημαντικό στην όλη παρασκευή είναι να διατηρηθεί το μοναδικό του χρώμα.






Σε αυτήν την μορφή μπορεί να πουληθεί και σίγουρα την εποχή αυτή γίνεται ανάρπαστο από έλληνες και ξένους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.



Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου