Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 09, 2017

Το καλοκαίρι όπως το αποτύπωσαν σπουδαίοι ζωγράφοι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το καλοκαίρι υπήρξε ένα ιδιαίτερα αγαπημένο μοτίβο ανάμεσα στους ζωγράφους όλων των εποχών και αποτυπώθηκε με τρόπο μαγευτικό στον καμβά.


Νικόλαος Λύτρας, Ψάθινο καπέλο (περ. 1923-26)


Το ψάθινο καπέλο που αποτυπώνει ο Λύτρας σε αυτό του τον πίνακα είναι το σύμβολο του καλοκαιριού. Ο συγκεκριμένος πίνακας μάλιστα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του πρώιμου ελληνικού Μοντερνισμού. Ο πίνακας μάς μεταφέρει σε κάποιο νησιωτικό τοπίο, μια καλοκαιρινή μέρα με πολλή ζέστη. Το ηλιοκαμένο δέρμα και τα ξερά χόρτα άλλωστε προδίδουν την εποχή του χρόνου.

Άγριες παπαρούνες, Claude Monet (1873)


Το γαλλικό καλοκαίρι σε ένα λιβάδι γεμάτο παπαρούνες είναι το καλοκαίρι που αποτύπωσε ο Monet σε αυτόν τον πίνακα. Το ομπρελίνο είναι το must των γυναικών εκείνης της εποχής και ο κατακόκκινος αγρός «τυλίγει» ειδυλλιακά τη γυναίκα και την κόρη του Monet.

Βάζο με 15 ηλιοτρόπια – Vincent Van Gogh (1888)


Ο χαρακτηριστικός αυτός πίνακας του Van Gogh που αποτυπώνει ηλιοτρόπια μέσα σε ένα βάζο, δημιουργήθηκε με μια τεχνική την οποία ανακάλυψε ο καλλιτέχνης το 1888. Πρόκειται για στροβιλισμούς με το πινέλο, πάντα με έντονα χρώματα. Ο πίνακας αυτός αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη κι έγινε σήμα κατατεθέν της ζωγραφικής του Van Gogh.

Edward Hopper – Καλοκαιρινή εποχή (1943)


Μία κομψή γυναίκα στέκεται μόνη στο κατώφλι ενός σπιτιού, κάτω από το εκτυφλωτικό φως του καλοκαιρινού ήλιου, ενώ το αεράκι ανεμίζει την κουρτίνα του διπλανού παραθύρου. Ο Hopper εμπνεύστηκε αρκετά από το καλοκαίρι και φιλοτέχνησε πολλούς πίνακες με τα χρώματα της θάλασσας και του ήλιου.

David Hockney – Η μεγαλύτερη βουτιά (1967)


Ένας εξαιρετικά ρεαλιστικός πίνακας που μεταδίδει όλη την ξεγνοιασιά και την οικειότητα του καλοκαιρινού τοπίου. Η μοναδική διέξοδος σε μια τέτοια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα η βουτιά στη δροσερή πισίνα. Διαφωνεί κανείς;

Jean-Baptiste-Simeon Chardin – Καλάθι με άγριες φράουλες (1761)



Η νοστιμότατη κι αρωματική φράουλα είναι ο αγγελιαφόρος του καλοκαιριού και το πρώτο καλοκαιρινό φρούτο. Στον πίνακα του Chardin, ένα βουνό από άγριες φράουλες βρίσκεται δίπλα ακριβώς σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό και δύο λευκά γαρίφαλα. Το ροδάκινο και τα κεράσια βρίσκονται κι αυτά λίγο παραπέρα ολοκληρώνοντας την εικόνα της πιο φρέσκιας καλοκαιρινής σοδειάς.

Pierre Auguste Renoir – Καλοκαιρινό τοπίο (1875)


Μια γυναίκα με το ομπρελίνο της βρίσκεται ανάμεσα στην άγρια καλοκαιρινή βλάστηση ενός αγρού ή κήπου. Πολύχρωμα λουλούδια συνθέτουν ένα απόλυτα καλοκαιρινό και πολύχρωμο τοπίο, από αυτά που μας κάνουν να λατρεύουμε το καλοκαιράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου