Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 02, 2017

Παράνοια: “Ανέστησαν” ιό για να κατασκευάσουν εμβόλιο για ασθένεια που δεν υπάρχει πια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ομάδα αγόρασε DNA από μια εμπορική εταιρεία για να αναδημιουργήσει τον ιό της ευλογιάς των αλόγων
Το Horsepox είναι παρόμοιο με την ευλογιά, αλλά δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η ίδια τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες για τη σύνθεση επικίνδυνων ιών

Η ευλογιά ήταν ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς που προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και τώρα οι επιστήμονες “ανέστησαν” έναν ιό παρόμοιο της.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών εμβολίων.

Αλλά άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η σχετικά εύκολη τεχνική θα μπορούσε να αναπαραχθεί από τρομοκράτες για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.

​Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα έχουν αναστήσει έναν ιό που ονομάζεται horsepox (ευλογιά των αλόγων), ο οποίος είναι πολύ παρόμοιος με την ευλογιά.

Ο καθηγητής David Evans, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις τρέχουσες μεθόδους που προστατεύουν το κοινό από πιθανές εστίες ιών».

Ενώ το ίδιο το horsepox δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο, η τεχνική σύνθεσης του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση άλλων επικίνδυνων ιών, συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς.

Η μικρή ερευνητική ομάδα χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο και περίπου 100.00 δολάρια για να ολοκληρώσει το έργο, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο Ντέιβιντ Έβανς στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον, δηλώνουν ότι απώτερος στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν γενετικά τροποποιημένους ιούς για τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο Έβανς παραδέχεται ωστόσο ότι το πείραμα εμπίπτει στην κατηγορία της «έρευνας διπλής χρήσης», δηλαδή της έρευνας που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό είτε για κακό -το απόλυτο κακό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν η αναδημιουργία του ιού της ευλογιάς με βάση το γνωστό γονιδίωμά του.

«Άραγε αυξήθηκε το ρίσκο τώρα που δείξαμε πώς μπορεί να γίνει; Δεν το γνωρίζω» λέει ο ερευνητής. «Ίσως ναι. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ρίσκο ήταν πάντα εκεί».

Πράγματι, το ενδεχόμενο νεκρανάστασης της ευλογιάς άρχισε να γίνεται ορατό το 2002, όταν αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τον ιό της πολιομυελίτιδας με αλληλουχίες DNA που παρέλαβαν με το ταχυδρομείο.

Το 2015, ομάδα ειδικών που εξέτασε για λογαριασμό του ΟΗΕ τη δυνατότητα αναδημιουργίας της ευλογιάς προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος να επανεμφανιστεί η ευλογιά δεν μπορεί ποτέ να μηδενιστεί».

Η ομάδα του Έβανς έστειλε την επίμαχη μελέτη στο Science και το Nature Biotechnology, τα οποία δεν δέχτηκαν να τη δημοσιεύσουν. Ο Έβανς, ο οποίος σχεδιάζει τώρα να υποβάλλει τη μελέτη σε άλλη επιθεώρηση, παρουσίασε τα βασικά ευρήματα τον Νοέμβριο του 2016 στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έρευνα στην ευλογιά. Το πόρισμα της συνάντησης σημειώνει ότι το πείραμα «δεν χρειαζόταν εξαιρετικές γνώσεις ή ικανότητες βιοχημείας, ούτε σημαντικά κονδύλια ή σημαντικό χρονικό διάστημα».

Η αλήθεια είναι ότι ένα ανάλογο πείραμα με τον ιό της ευλογιάς θα ήταν παράνομο στον Καναδά, στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες του κόσμου. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει μια αντίστοιχη προσπάθεια από τρομοκρατικές οργανώσεις ή καθεστώτα.

Η εξέλιξη, σημειώνει ο δικτυακός τόπος του Science, ίσως αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την τύχη των τελευταίων δύο δειγμάτων ευλογιάς, τα οποία φυλάσσονται στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα και στο Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα δείγματα πρέπει να καταστραφούν για λόγους ασφάλειας, άλλοι ότι πρέπει να διατηρηθούν για μελέτη.

Το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να ανακατασκευαστεί από κομμάτια DNA δείχνει πως η διατήρηση των δειγμάτων πλέον δεν έχει νόημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου