Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 03, 2017

Λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα και υμνήθηκε από τον Ελύτη! To θαυμάσιο κυκλαδίτικο νησάκι ανάμεσα σε Ίο & Φολέγανδρο! (PHOTOS)



Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί 300 κατοίκων διατηρεί την αυθεντικότητά του και το παραδοσιακό του ύφος όσο κανένα άλλο!

«Πρωτ" αγαπούσα στο Χωριό, τώρα αγαπώ στο Κάστρο και μες στη Λότζια θα σφαχτώ που βασιλεύει τ" άστρο», είχε γράψει ο Ελύτης για την Σίκινο, ένα από τα μικρότερα και απείραχτα νησιά των Κυκλάδων.




Το αρχαίο όνομά του νησιού ήταν Οινόη και οφειλόταν στους πολλούς αμπελώνες που υπήρχαν. Η αρχαία πόλη Σίκινος ήταν λίγο δυτικότερα από τη σημερινή Χώρα, εκεί όπου βρίσκεται ο ναός της Επισκοπής.

Το όνομα « Σίκινος» οφείλεται στο γιο της νύμφης Nαϊάδας και του βασιλιά της Λήμνου Θόα, που κατέφυγε στο νησί για να γλιτώσει από τις αγριεμένες γυναίκες της Λήμνου, που επαναστάτησαν και έσφαξαν όλους τους άνδρες του νησιού.



Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας το νησί λεηλατήθηκε από τις επιδρομές των πειρατών. Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους για να σωθούν από τη μανία του Μπαρπαρόσσα.



Χτισμένη στο χείλος του γκρεμού μόλις 3,5 χλμ. από την Αλοπρόνοια, το λιμάνι. Τα κάτασπρα παραδοσιακά σπίτια και τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα ασβεστωμένα πεζούλια και σκαλοπάτια, τα γραφικά καφενεία είναι σαν να βγήκαν από πίνακα ζωγραφικής. Από τους δύο συνοικισμούς που συγκροτούν τη Χώρα, ο πιο παλιός είναι το Κάστρο που λέγεται και Σίκινος, ενώ το Χωριό είναι δημιουργία των τελευταίων χρόνων. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού είναι η Άνω Πρόνοια ή Αλοπρόνοια που έχει 30 μόνο κατοίκους.



Για βουτιές που θα σας μείνουν αξέχαστες

Στη Σίκινο υπάρχουν πολλές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, άλλες ερημικές όπου θα φτάσετε με καΐκι και άλλες με εύκολη πρόσβαση, κοντά σε γραφικούς οικισμούς. Η πιο δημοφιλής είναι η παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά στην Αλοπρόνοια. Άλλες παραλίες του νησιού που αξίζει να γνωρίσετε είναι το Διαλισκάρι, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Άγιος Γεώργιος, ο Μάλτας, τα Σαντοριναιϊκα και ο Άη Γιάννης.

Δείτε τις ομορφιές της Σικίνου στο βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου