Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 13, 2017

Μια διαδρομή με έναν σκύλο οδηγό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων με πρόβλημα όρασης και κάνουν πιο ασφαλή τη μετακίνησή τους. Το News 24/7 ακολούθησε τους σκύλους-οδηγούς σε μια διαδρομή προσομοίωσης που βρίσκεται μέσα στη ΔΕΘ


Ο Λευτέρης Κίντατζης, εκπαιδευτής σκύλων-οδηγών από το Κέντρο "Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος" και ο 'Αγγελος Νιώτης,
εκπαιδευόμενος εκπαιδευτής, ετοιμάζουν τον Ροξ, το 2χρονο Λαμπραντόρ, για τον περίπατο προσωμοίωσης. Ο Ροξ κάνει πρώτα μια δοκιμαστική διαδρομή για να εξοικειωθεί με την Αλίκη, την οποία θα καθοδηγεί. Όταν παίρνει την εντολή "ξεκίνα", ο Ροξ, αρχίζει να περπατάει μέσα στον διάδρομο που υπάρχει σχεδιασμένος και αποφεύγει τα δύο εμπόδια που βρίσκονται μπροστά του, ώστε να μην χτυπήσει πάνω τους το άτομο το οποίο καθοδηγεί.





"Εκπαιδεύεται περίπου 5 μήνες και θα εκπαιδεύεται για άλλους 7", λέει ο Λευτέρης Κίντατζης, εκπαιδευτής του Ροξ. Τα σκυλιά εκπαιδεύονται, δίνονται στους χειριστές τους και μένουν μαζί τους μέχρι να βγουν στη σύνταξη, δηλαδή μέχρι τα 8 τους χρόνια.

Τα εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί στον διάδρομο, μοιάζουν με εμπόδια στίβου, όμως όταν ο εκπαιδευτής περνάει από κάτω, ο σκύλος δεν τον ακολουθεί. Κάνει τον κύκλο του εμποδίου και περνάει από τα πλάγια, καθώς έχει μάθει ότι πρέπει να τα αποφεύγει, για να μην χτυπήσει επάνω τους ο χειριστής με πρόβλημα όρασης τον οποίο καθοδηγεί.
 Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σχολές εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών, ενώ συνολικά έχουν εκπαιδευτεί και έχουν δοθεί σε χειριστές 12 σκυλιά. Για να αποκτήσει κάποιος έναν σκύλο οδηγό, υπάρχουν κριτήρια.

"Με βάση τον σκύλο που έχουμε, ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο χειριστή. Δεν κάνουν όλοι" λέει ο κ. Κιντατζής. Όποιος κάνει αίτηση για να αποκτήσει έναν σκύλο-οδηγό, δεν επιβαρύνεται οικονομικά, καθώς τον παίρνει με χρησιδάνειο. "Θα πρέπει να γνωρίζει καλή κινητικότητα και προσανατολισμό με το μπαστούνι, να είναι ενεργός στην κοινωνία, να είναι δραστήριος, ώστε να μπορέσει να τον αποκτήσει. Κάποιος που βγαίνει δύο -τρεις φορές την εβδομάδα από το σπίτι του, δεν χρειάζεται σκύλο οδηγό. Καλύτερα να τον πάρει κάποιος άλλος" συνεχίζει ο εκπαιδευτής.



Οι σκύλοι οδηγοί, ξεκινούν τη ζωή τους με έναν ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει την κοινωνικοποίησή τους, μέχρι φτάσουν στην ηλικία των 12-14 μηνών. Στη συνέχεια, παραδίδονται στους εκπαιδευτές για περίπου 1 χρόνο, ενώ για 3-4 εβδομάδες, μαζί με τον σκύλο, εκπαιδεύεται και ο χειριστής με πρόβλημα όρασης που πρόκειται να τον αποκτήσει. Όταν πλέον φτάσει τα 8 χρόνια, ο σκύλος είτε μένει μαζί με τον μέχρι τότε χειριστή του, είτε αναζητώνται οικογένειες αναδόχων που θα τον κρατήσουν για το υπόλοιπο της ζωής του.



Βέβαια, επειδή τα σκυλιά-οδηγοί είναι σκυλιά εργασίας, δεν επιτρέπεται να τα χαϊδεύει ή να τον ταϊζει κάποιος που τα βλέπει στον δρόμο, καθώς εκείνη την ώρα είναι υπεύθυνα για δεκάδες αποφάσεις, καθοδηγόντας τον χειριστή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου