Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 14, 2018

Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου: Δήμος και Πολιτεία κατά του αποκλεισμού και της γκετοποίησης των Ρομά



"Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να άρουμε τις συνθήκες του αποκλεισμού για τους Ρομά του Χαλανδρίου” τόνισε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ενώ με αφορμή τη δολοφονία της 13χρονης Γιαννούλας ο Σ. Ρούσσος και απαντώντας σε ερώτηση περί “εγκληματικότητας” σημείωσε ότι μόνο τότε κάποιοι θυμούνται τους Ρομά.

Στον Δήμο Χαλανδρίου υπάρχουν δύο καταυλισμοί, εξήγησε ο Σ. Ρούσσος μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, στο Νομισματοκοπείο, όπου διαμένουν 292 άτομα και στο Πάτημα, όπου διαμένουν άλλα 40 άτομα. Στο Νομισματοκοπείο, που είναι και, ο μεγαλύτερος καταυλισμός και παλιότερος -καθώς υπάρχει στην περιοχή ήδη από το 1971-, μένουν 120 - 130 παιδιά.

Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ένταξης από το 2014 με την αρωγή και της Πολιτείας υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. “Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνθήκες φτώχειας και γκετοποίησης, ωστόσο κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια για να άρουμε τις συνθήκες αποκλεισμού”.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι “οι Ρομά του Χαλανδρίου απέκτησαν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο καθώς και στις δομές Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου. Με την αλλαγή πολιτικής, τους δόθηκε η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας".

Να συνεχιστούν τα προγράμματα ένταξης

"Υπάρχει ένα πρόγραμμα με το Κέντρο Κοινότητας Ρομά που με τους διαμεσολαβητές βοηθούν στην επικοινωνία με τις δομές της Πολιτείας και τον δήμο, ενώ παράλληλα σε λειτουργία είναι το πρόγραμμα ένταξης στα σχολεία. Προσπαθούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να φτιάξουμε σχολή γονέων με στόχο την καλύτερη στήριξη των παιδιών, καθώς και ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον”.

Τέλος, μιλώντας για το πρόγραμμα μετεγκατάστασής τους σε κατοικίες, είπε ότι βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή και ώς τώρα έχουν κατεδαφιστεί παράγκες, ενώ 6 - 7 οικογένειες έχουν μεταεγκατασταθεί σε κατοικίες.

Όπως υπογράμμισε, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι “ανύπαρκτοι” για το κράτος άνθρωποι, αυτοί που δεν έχουν χαρτιά. Ζήτησε, τέλος, να συνεχιστεί η πολύ σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Εργασίας και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με την εφαρμογή των προγραμμάτων ένταξης που έχουν δρομολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου