Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2018

«Παιδιά που εκφοβίζετε το παιδί μου...»: Το συγκινητικό γράμμα μιας μαμάς για το bullying

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

«Παιδιά που εκφοβίζετε το παιδί μου...»: Το συγκινητικό γράμμα μιας μαμάς για το bullying

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα bullying. Το γράμμα αυτής της μαμάς, μας συγκινεί και μας αφυπνίζει όλους.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε μικρά παιδιά να μην σέβονται τη μοναδικότητα ενός ανθρώπου. Η ανθρωπιά είναι κάτι που καλλιεργείται και κάθε γονιός πρέπει να είναι πρότυπο προκειμένου το παιδί του να μεγαλώσει με σωστές αξίες και αρχές.

Το 9χρονο αυτό κοριτσάκι, είναι ένα από τα πολλά θύματα bullying. Η μαμά του, Σάντλει Μακμάρειαποφάσισε να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και έγραψε ένα γράμμα από καρδιάς στα παιδιά που εκφοβίζουν την κόρη της.

«Αγαπητά παιδιά που εκφοβίζετε το παιδί μου,

Μπορεί να γίνει ενοχλητική. Το ξέρω. Είμαι μαμά της. Δεν της αρέσει να της λένε "όχι", εκφράζει τις απόψεις της δυνατά και της αρέσει οι κανόνες να είναι έτσι όπως τους θέλει. Είναι πολύ πιθανό να σας πει την ιστορία της ζωής της, είτε θέλετε να την ακούσετε, είτε όχι. Φοράει περίεργα ρούχα που δεν πάνε μεταξύ τους, ενθουσιάζεται με μικροπράγματα και τραγουδάει με κάθε ευκαιρία! Θέλει τόσο πολύ να γίνει φίλη σας που μερικές φορές μπορεί να ξεπερνάει τα όρια, ικετεύει να παίξει μαζί σας και γελάει τόσο δυνατά για να κρύψει την απογοήτευσή της όταν της λέτε όχι. Αυτά μπορεί να είναι πράγματα που σας ενοχλούν. Το καταλαβαίνω.

Για εσάς, το ότι φωνάζει από χαρά όταν χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα, την κάνει περίεργη. Το ότι θα σας πει για ένα αγόρι που μπορεί να της αρέσει, ενώ εσείς θα το λέγατε μόνο στον καλύτερο σας φίλο, την κάνει περίεργη. Το ότι κλαίει σε μία γωνία όταν αισθάνεται πληγωμένη, νομίζετε ότι είναι για να τραβήξει την προσοχή. Γελάτε με το κλάμα της και την προσπερνάτε για να παίξετε ανενόχλητοι.

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αν ήσασταν εσείς στη θέση της, η κόρη μου θα ήταν η πρώτη που θα σας κρατούσε το χέρι και θα σας προσέφερε τη βοήθειά της, ακόμα και αν την λέγατε "περίεργη" μία μέρα πριν. Αν πέφτατε κάτω, θα πήγαινε μαζί σας στο ιατρείο του σχολείου, ακόμα και αν της είχατε βάλει τρικλοποδιά το ίδιο πρωί. Και αυτό γιατί έχει την πιο αγνή ψυχή που θα μπορούσε να έχει ένα παιδί. Είναι ενθουσιώδης και η χαρά της ζωής. Μπορεί να βρει την ευτυχία στο πιο ασήμαντο πράγμα και δε φοβάται να το κρύψει! Μόλις της χαρίσεις ένα χαμόγελο, είναι αρκετό για να σε θεωρεί τον καλύτερο της φίλο. Για μένα, όλα αυτά την κάνουν μοναδική!

Θυμάστε εκείνη τη φορά που την κοροϊδέψατε για το μαρκαδοράκι; Ήταν μία ηλιόλουστη μέρα και είχε πάει να παίξει στην παιδική χαρά. Σας συνάντησε τυχαία και της υποσχεθήκατε ότι αν σας άφηνε να παίξετε στην ησυχία σας, θα της παίρνατε ένα μαρκαδοράκι. Η κόρη μου πάντα ήθελε ένα μαρκαδοράκι, σαν αυτό που της τάξατε και έτσι δέχτηκε. Στην πραγματικότητα όταν γύρισε σπίτι εκείνο το απόγευμα ήταν τόσο χαρούμενη, δεν είχε συνειδητοποιήσει όμως ούτε ότι την είχατε δωροδοκήσει για να μην παίξει μαζί σας, ούτε ότι δεν θα τηρούσατε ποτέ την υπόσχεσή σας. Εκείνη την ημέρα πήρε ένα σκληρό μάθημα που εύχομαι να μην ξεχάσει ποτέ και που μακάρι εσείς να μη χρειαστεί να μάθετε με τέτοιο σκληρό τρόπο. Το να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου.


Πριν ένα χρόνο η κόρη μου είχε αφιερώσει άπειρες ώρες καθισμένη στο τραπέζι της κουζίνας μας, προσπαθώντας να φτιάξει κάρτες Αγίου Βαλεντίνου για τον κάθε έναν από εσάς. Την επόμενη μέρα όλο χαρά έφυγε για το σχολείο, ανυπομονώντας να σας τις δώσει. Μόλις τις πήρατε στα χέρια σας, γελάσατε, τις κάνατε χίλια κομμάτια και τα πετάξατε στον κάδο. Δεν είδατε τότε τον πόνο στο βλέμμα της.

Για πολλούς λόγους που ποτέ δε θα καταλάβω, παρά όλες τις φορές που την πληγώσατε, η κόρη μου σας συμπαθεί. Οι κάρτες αυτές ήταν μία κίνηση από την ίδια για να σας συγχωρέσει για όλα τα άσχημα πράγματα που της έχετε πει και της έχετε κάνει. Ήθελε με αυτήν την πράξη αγάπης να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας. Αντί για αυτό, απορρίψατε την καλοσύνη της και την αδειάσατε από κάθε συναίσθημα.

Αφήστε με να σας εκμυστηρευτώ κάτι: αν νομίζετε ότι η κόρη μου δεν είναι φυσιολογική κάνετε λάθος. Η καρδιά μου σπαράζει κάθε φορά που εξαιτίας της σκληρής συμπεριφοράς σας προσπαθεί να καταπιέσει τον εαυτό της για να τη συμπαθήσετε. Εγώ είμαι αυτή που πρέπει να την προστατέψει από ανθρώπους σαν εσάς, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ γιατί δεν είμαι εκεί.

Τι θα λέγατε να παίζατε ένα καινούριο παιχνίδι; Λέγεται "Σταματήστε να κοροϊδεύετε την κόρη μου". Είναι πολύ εύκολο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε την κόρη μου να είναι ο εαυτός της.

Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς είναι κάθε φορά που σε σηκώνει η δασκάλα να πεις μάθημα να φοβάσαι μήπως κάποιος σε πει άσχημο ή χαζό. Φοβάσαι ότι κάποιος θα σου βάλει τρικλοποδιά όταν η δασκάλα δεν κοιτάει. Ψάχνετε ένα φιλικό πρόσωπο να σας βοηθήσει αλλά όλοι σας αποφεύγουν ή το χειρότερο, σας δείχνουν και σας κοροϊδεύουν. Πώς σας φαίνεται αυτό;

Τώρα φανταστείτε για λίγο να σας καλεί κάποιος να παίξετε, να απολαύσετε και εσείς το παιχνίδι όπως κάνουν όλα τα παιδιά και να σας αποδέχονται όπως είστε.

Ειλικρινά εύχομαι να συνειδητοποιήσετε πόσο μοναδική είναι, να παίζεται όλοι μαζί, όχι μόνο για την κόρη μου αλλά και για εσάς, γιατί αυτό είναι ένα μάθημα ζωής. Να σέβεσαι τη μοναδικότητα του άλλου...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου