Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 19, 2018

Μέσα στο παριζιάνικο ξενοδοχείο που σχεδίασε ο Philippe Starck

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ο σχεδιαστής Philippe Starck ξέρει τι χρειάζεται ένα ξενοδοχείο, έχοντας το δικό του signature style το οποίο και χαρακτηρίζει δεκάδες κτίρια από τη δεκαετία του 1980.

Έχοντας σχεδιάσει ξενοδοχεία στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, ο Philippe Starck επιστρέφει στη Γαλλία και δημιουργεί αυτό που ονομάζει «τρία σοφιστικέ κοσμήματα», κάθε ένα με εκπληκτικό μείγμα άνεσης και ενθουσιασμού.

Ο iconic Γάλλος designer μιλά στο AD για τα τελευταία του projects το Brach Hotel και το 9 Hotel Confidentiel στο Παρίσι και το Maison Heler Metz στη Λωρραίνη.

«Τα ξενοδοχεία μου δεν βασίζονται σε κάποιον ιδιαίτερο πολιτισμό, μόδα ή αρχιτεκτονική αισθητική», λέει ο Starck και προσθέτει: «Δημιουργώ χώρους πνεύματος, συναισθηματικών εκπλήξεων και αινιγμάτων. Ένα επιτυχημένο ξενοδοχείο σήμερα είναι μια αντίθεση ανάμεσα στο καθαρά συναισθηματικό και καθαρά λειτουργικό».

Το Brach Hotel βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού σε ένα κτίριο ταχυδρομείου του 1970 από μπετόν και γυαλί. Το κτίριο μετατράπηκε σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο αγγίζοντας τα standards του Ομίλου Evok, στον οποίο ανήκει και το Nolinski Hotel, επίσης, στο Παρίσι.

«Το Brach είναι της εποχής του ντανταϊσμού, του σουρεαλισμού και εκείνη που οι αρχιτέκτονες όπως ο Le Corbusier ανακάλυψαν την Αφρική και αυτό που αργότερα θα γίνει γνωστό ως art brut», σχολιάζει ο Philippe Starck.

«Είναι ο μοντερνισμός του Bauhaus με το αφρικανικό θαύμα. Το Brach θα μπορούσε να είναι ο χώρος του Pierre Jeanneret, της Charlotte Perriand και του Mallet-Stevens με ένα νεύμα στο γυάλινο σπίτι του Pierre Chareau. Το ξενοδοχείο θα αποτελεί την αναβίωση του πολύ άθικτου τμήματος του 16ου αιώνα», υποστηρίζει.

Το πνεύμα του Le Corbusier είναι έκδηλο στα έπιπλα και τα φωτιστικά των δωματίων. Το ξενοδοχείο είναι πλημμυρισμένο με φως και διαθέτει 52 δωμάτια και επτά σουίτες. Ο όγκος και το ύψος του ξενοδοχείου επέτρεψαν στον σχεδιαστή να εγκαταστήσει απρόσιτα διακοσμητικά ράφια με βιβλία και αφρικανικές μάσκες. Το Brach διαθέτει γυμναστήριο, δύο πισίνες, μπαρ, ζαχαροπλαστείο πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Yann Brys, ένας από τους πιο γνωστούς pastry chef της Γαλλίας, αλλά και ένα εστιατόριο με μεσογειακά πιάτα. Στην ταράτσα τρεις όρνιθες μασκότ «προσέχουν» τον κήπο με τα λαχανικά και το τζακούζι.











Ο Philippe Starck είναι Γάλλος σχεδιαστής, ένας από τους πιο γνωστούς βιομηχανικούς σχεδιαστές του 21ου αιώνα. Το έργο του εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων εσωτερικής διακόσμησης αλλά και προϊόντων μαζικής παραγωγής.

Η δουλειά του Starck στηρίζεται κατ’ εξοχήν σε προϊόντα που δεν αποτελούν ακριβά μοναδικά αντικείμενα. Είναι χρηστικά νοικοκυρικά αντικείμενα, τα οποία ο ίδιος φροντίζει να βγουν στην ευρεία αγορά μέσω της μαζικής παραγωγής. Τα προϊόντα του είναι συχνά στυλιζαρισμένα, αεροδυναμικά και οργανικά στην όψη τους και είναι επίσης κατασκευασμένα με χρήση ασυνήθιστων συνδυασμών υλικών όπως γυαλί με πέτρα, πλαστικό με αλουμίνιο, εργοστασιακό βελούδο με χρώμιο και άλλα. Αναγνωρίστηκαν επίσης στην Γαλλία, όπου του είχε ανατεθεί να σχεδιάσει το Ecole Nationale Supirieure des Arts Decoratifs στο Παρίσι, τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο του Μπορντώ, και ένα μηχανισμό ανακύκλωσης στο κέντρο του Παρισιού. Στο εξωτερικό, ανέλαβε τη διακόσμηση του Peninsula Hotel στο Χονγκ Κονγκ, του Teatron στο Μεξικό, του ξενοδοχείου Delano στο Μαϊάμι, του Mondrian στο Λος Άντζελες, του Asia de Cuba restaurant στη Νέα Υόρκη και άλλων πολλών projects. Έργα του φιλοξενούνται επίσης σε αρκετά μουσεία (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μόναχο, Λονδίνο, Σικάγο, Kyoto, Βαρκελώνη).

Χρηστικά και καθημερινά αντικείμενα που έχει σχεδιάσει περιλαμβάνουν ζυμαρικά, σταχτοδοχεία, φωτιστικά, οδοντόβουρτσες, χερούλια της πόρτας, μαχαιροπίρουνα, κηροπήγια, κατσαρόλες, βάζα, ρολόγια, μηχανάκια – scooters, μοτοσικλέτες, γραφεία, μπάνια, ρούχα, εσώρουχα, παπούτσια, ακόμα και φαγητό αλλά και άλλα πολλά, αποφασισμένος ότι οι σχεδιαστικές του προθέσεις, όπως πάντα, σέβονται την φύση (περιβάλλον) και το μέλλον της ανθρωπότητας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου