Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 23, 2022

Σημαντικές εξελίξεις μετά τον αποκλεισμό του Ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία

 




Του Κωστή Μηλολιδάκη


Με τίτλο “Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε «άμεση επίθεση» κατά της Ρωσίας, η Μόσχα πρέπει να αμυνθεί

– γερουσιαστής” και υπότιτλο: “Το μπλοκ [ΝΑΤΟ] αναγκάζει τη Μόσχα να προχωρήσει σε επαρκή αυτοάμυνα, είπε ο Αντρέι Κλίμοφ, μετά τον αποκλεισμό του Ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ όσο αφορά τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις.” το Russia Today παρουσιάζει τη νέα μεγάλη κλιμάκωση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας μετά τον άμεσο αποκλεισμό Ρωσικού εδάφους από την Λιθουανία.
Το ρεπορτάζ της RT έχει ως εξής:

Το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ Λιθουανία εμπλέκεται πλέον ουσιαστικά σε «άμεση επίθεση» κατά της Ρωσίας, υποστήριξε ο γερουσιαστής Αντρέι Κλίμοφ σε ανάρτησή του στο Telegram τη Δευτέρα, επικαλούμενος την απόφαση του Βίλνιους να σταματήσει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό, ο οποίος διευθύνει την επιτροπή της Ρωσικής Γερουσίας για την υπεράσπιση της κρατικής κυριαρχίας, αρνούμενη να αφήσει ορισμένα αγαθά να περάσουν από το έδαφός της στη ρωσική περιοχή, η Λιθουανία παραβίασε τη συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών πριν από 20 χρόνια.

Αν η ΕΕ δεν φέρει το κράτος-μέλος της στα λογικά του και αν δεν το αναγκάσει να σεβαστεί τη συμφωνία, ένα τεράστιο ερωτηματικό θα κρέμεται πάνω από τη νομική βάση για την ένταξη της Λιθουανίας στο μπλοκ [του ΝΑΤΟ], υποστήριξε ο Klimov. Ο γερουσιαστής τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Μόσχα θα έχει ελεύθερα τα χέρια να «λύσει το πρόβλημα της διέλευσης προς το Καλίνινγκραντ που δημιουργήθηκε από τη Λιθουανία με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μέσο επιλέξουμε».

Ο Klimov συνέχισε παραθέτοντας απόσπασμα από την «Κοινή δήλωση για τη διέλευση μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσικής Ομοσπονδίας» της 11ης Νοεμβρίου 2002. Το έγγραφο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «τα μέρη αναγνωρίζουν τη μοναδική θέση της περιοχής του Καλίνινγκραντ ως μέρος της Ρωσίας που χωρίζεται από την υπόλοιπη επικράτεια της Ομοσπονδίας από άλλα κράτη». Έχοντας αυτό υπόψη, οι υπογράφοντες συμφώνησαν να «καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να κατευνάσουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών σχετικά με τη μελλοντική διέλευση ανθρώπων και αγαθών», επεσήμανε ο γερουσιαστής.

Ο Ρώσος γερουσιαστής πρόσθεσε ότι η αδιάλειπτη διέλευση από την ηπειρωτική Ρωσία στην περιοχή του Καλίνινγκραντ ήταν εγγυημένη όταν η Λιθουανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004.

Ο Κλίμοφ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική συμμαχία «ξεκινά de jure μέσω ενός από τα κράτη μέλη της έναν απαράδεκτο αποκλεισμό» μιας ρωσικής περιοχής.

“Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άμεση επίθεση κατά της Ρωσίας, η οποία κυριολεκτικά μας αναγκάζει να καταφύγουμε αμέσως σε επαρκή αυτοάμυνα.” Το παραπάνω απόσπασμα σε εισαγωγικά έχει μπει σε πλαίσιο και με υπερμεγέθη γράμματα στο κέντρο του κειμένου της RT.

Η τοποθέτηση του Κλίμοφ επαναλήφθηκε από τον συνάδελφό του γερουσιαστή Andrey Klishas, ​​επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικής Νομοθεσίας.

«Η προσπάθεια επιβολής στην πράξη αποκλεισμού της περιοχής του Καλίνινγκραντ από την πλευρά της Λιθουανίας αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή και θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πολύ σκληρές και απολύτως νόμιμες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», έγραψε ο γερουσιαστής στο Telegram. την Δευτέρα.

Το Σάββατο, οι αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν ότι τα αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να διέρχονται από το έδαφός της για να εισέλθουν στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Μεταξύ των αντικειμένων των οποίων η διέλευση εμποδίζεται τώρα είναι ο άνθρακας, τα μέταλλα, τα υλικά κατασκευής και η προηγμένη τεχνολογία. Ο κυβερνήτης της περιοχής, Άντον Αλιχάνοφ, είπε ότι η απαγόρευση σημαίνει ότι έως και το 50% όλων των αγαθών που προορίζονται για την περιοχή του Καλίνινγκραντ θα επηρεαστούν.

Η κρατική σιδηροδρομική υπηρεσία της Λιθουανίας, LTG Cargo, επιβεβαίωσε την ίδια μέρα ότι, σύμφωνα με διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμη και αν εμπορεύματα και φορτία που υπόκεινται σε κυρώσεις ταξιδεύουν από το ένα μέρος της Ρωσίας στο άλλο, αλλά μέσω του εδάφους της ΕΕ, η διαμετακόμισή τους θα πρέπει και τότε να απαγορεύεται.

Εδώ τελειώνει το επείγον ρεπορτάζ της RT. Εμείς προσθέτουμε ότι η κίνηση επιβολής αποκλεισμού στη Ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ (α) ήταν προετοιμασμένη, (β) αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση επειδή στην περιοχή του Καλίνινγκραντ εδρεύει ο Βαλτικός στόλος της Ρωσίας και υπάρχει σημαντική βιομηχανική υποδομή (π.χ. ναυπηγεία) που θεωρείται ζωτική για τη Ρωσία, (γ) Να μην ξεχνάμε ότι, κατά το Ρωσικό δόγμα, εάν τεθεί υπαρξιακός κίνδυνος για τμήματα της Ρωσικής επικράτειας, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε είδος όπλου που διαθέτει.

Το ΝΑΤΟ γίνεται όλο και πιο επιθετικό καθώς οι εξελίξεις κατάρρευσης του Ουκρανικού καθεστώτος επιταχύνονται. Το γεγονός ότι η επιχείρηση αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ είναι προσχεδιασμένη φαίνεται και από το εξής: O John R. Deni, ερευνητής καθηγητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Πολεμικού Κολλεγίου του Στρατού των ΗΠΑ και βασικός ερευνητής του Ατλαντικού Συμβουλίου (nonresident senior fellow at the Atlantic Council) είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο “Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να υπερασπίσει το πιο αδύνατό του σημείο, τον διάδρομο Suwalki”, αναφερόμενος στον διάδρομο μήκους 40 μιλίων που συνδέει οδικώς τη Λευκορωσία με τη Ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ και βρίσκεται μεταξύ των συνόρων Πολωνίας και Λιθουανίας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Foreign Policy στις 3 Μαρτίου, αλλά στάλθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στις λίστες όσων ενημερώνονται από το Foreign Policy, υποδηλώνοντας τον προμελετημένο χαρακτήρα του αποκλεισμού.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο: «Το Καλίνινγκραντ -πρώην Königsberg- ήταν ρωσικό έδαφος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τώρα φιλοξενεί σημαντικές ρωσικές μάχιμες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, προηγμένες αντιαεροπορικές άμυνες και κινητούς πυραύλους Iskander-M με δυνατότητα εφοδιασμού τους με πυρηνικές κεφαλές. Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η Ρωσία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε απειλές αντιληφθεί για την κυριαρχία της στον θύλακα και ενδέχεται να διακινδυνεύσει κλιμάκωση εάν παρερμηνεύσει τις ενέργειες του ΝΑΤΟ κοντά στο Καλίνινγκραντ.»

Είναι σαφές επομένως ότι οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται πλήρως τις συνέπειες που θα έχει ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ και είναι πολύ δύσκολο να δεχτούμε ότι αυτός γίνεται με πρωτοβουλία των Λιθουανών χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ, όσο και αν οι Βαλτικές χώρες πρωτοστατούν στην προσπάθεια να σύρουν το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αν όντως οι Αμερικανοί είναι πίσω από αυτή την ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον κάποιες Αμερικανικές υπηρεσίες έχουν επιλέξει την άμεση πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η εξήγηση γι’ αυτό δε μπορεί να είναι άλλη από τη ραγδαία διάλυση του Ουκρανικού στρατού τις τελευταίες μέρες και το γεγονός ότι η διαδικασία κατάρρευσης έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από τις βασικές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως δείχνει η επίσκεψη των Σολτς-Μακρόν-Ντράγκι στο Κίεβο, αλλά και η αναπάντεχη επίσκεψη αμέσως την επομένη του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά τη συνέχιση του πολέμου από τους Ουκρανούς και ανησυχούσε σφόδρα για την «κακή» επιρροή που θα μπορούσαν να έχουν οι τρεις προηγηθέντες πάνω στον ανερμάτιστο Ζελένσκι.

Αν προσθέσουμε το επίσης γεγονός της καταρράκωσης του οικονομικού πολέμου που κήρυξε η «Δύση» κατά της Ρωσίας, με ακριβώς τα αντίστροφα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, τότε αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που γίνεται να κλιμακωθεί η σύγκρουση με την άρον-άρον άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.


Πηγή: antapocrisis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου