Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 07, 2022

3 κόλπα για να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις

Αρκετές φορές θα σου έχει τύχει την ώρα που θα ξυπνήσεις το πρωί να κάνεις προσπάθεια να θυμηθείς όλες τις λεπτομέρειες από το όνειρο που είδες στον ύπνο σου ή ακόμα και να θυμηθείς απλά τι αφορούσε.
 Δεν είσαι ο μόνος στον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης της Λυών, όσοι άνθρωποι θυμούνται ευκολότερα τα όνειρα που είδαν, είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.


Η αυξημένη νευρολογική λειτουργία του εγκεφάλου που έχουν αυτά τα άτομα, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, τους κάνει να ανακαλούν πιο εύκολα γεγονότα και εικόνες από την μνήμη, έστω και αν πρόκειται μόνο για εικονικές καταστάσεις που συνέβησαν στον ύπνο.

Σε περαιτέρω έρευνα που διεξήχθη πάνω στο θέμα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που θυμόντουσαν τα όνειρά τους πιο εύκολα, είχαν συνήθως αυξημένη δραστηριότητα σε δυο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η μία ήταν ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός (υπεύθυνος για την πραγματοποίηση συσχετισμών ανάμεσα σε τοποθεσίες, γεγονότα και προσαρμοστικές αντιδράσεις, όπως τα συναισθήματα). Η άλλη ήταν η κροταφοβρεγματικό διασταύρωση (υπεύθυνη για τη μίμηση και τον σχηματισμό εικόνων του εαυτού μας και άλλων ανθρώπων στον εγκέφαλο).


Από τα αποτελέσματα λοιπόν που προέκυψαν, οι επιστήμονες έχουν να προτείνουν τρία κόλπα ώστε να θυμόμαστε τα όνειρά μας.


Ημερολόγιο Ονείρων


Αν σε ενδιαφέρει πολύ να θυμάσαι τα όνειρά σου, τότε μπορείς να πάρεις ένα τετράδιο ή ένα σημειωματάριο δίπλα από το κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεις ότι θυμάσαι από ένα όνειρο.


Ξύπνα χωρίς ξυπνητήρι


Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της δεν βοηθούν καθόλου αλλά είναι κάτι το απαραίτητο αν θέλετε να θυμάστε τα όνειρά σας. Όταν ξυπνάμε από τον απότομο ήχο του ξυπνητηριού, ο εγκέφαλος βγαίνει βίαια από το βαθύ στάδιο του ύπνου. Το πιο πιθανό στάδιο του ύπνου που βλέπουμε όνειρα είναι το REM, και αν χτυπήσει το ξυπνητήρι θα διαταράξει κάθε ονειρική σκέψη. Αν καταφέρουμε και ξυπνάμε μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια του, σταδιακά και ομαλά, τότε οι πιθανότητες να θυμόμαστε τα όνειρα είναι πολλές περισσότερες.


Θεραπεία του παραθύρου


Εδώ θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να εστιάζει στις λεπτομέρειες. Για 5 λεπτά κάθε μέρα, πηγαίντε στο παράθυρο στο σπίτι σας και ξεκινήστε να παρατηρείτε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από αυτό. Κτήρια, δέντρα, ζώα, χρώματα, ανθρώπους, οτιδήποτε. Σε ότι κι αν πέφτει το βλέμμα σας, μείνετε για λίγο και παρατηρήστε την κάθε λεπτομέρεια, κάτι που είναι και ο σκοπός της άσκησης, Να προσέχετε οπότε τα πάντα και όχι απλά να έχετε μια γενική ιδέα για το τι αποτελεί τον καμβά του παραθύρου. Μόλις τελειώσετε, γράψτε όσα παρατηρήσατε σε ένα τετράδιο. Ο συνδυασμός παρατήρησης και καταγραφής, θα κάνουν τον εγκέφαλό σας να θυμάται ασυνείδητα τις λεπτομέρειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου