Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του ----Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων-Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της .

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

Όταν ο Καίσαρας «διέβη τον Ρουβίκωνα» και είπε «ο κύβος ερρίφθη»- Από πού προέρχονται οι ιστορικές φράσεις


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Η φράση «διέβη τον Ρουβίκωνα» χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στον δημόσιο λόγο, και αναφέρεται σε καταστάσεις από τις οποίες δεν υπάρχει επιστροφή και σε αποφάσεις που, αν ληφθούν, δεν υπάρχει δυνατότητα αναίρεσής τους.

Τι ήταν όμως ο Ρουβίκωνας;

Πρόκειται για τον Rubico, ποταμό που κυλά νότια της σημερινής ιταλικής πόλης Τσεζένα και χύνεται στην Αδριατική θάλασσα.


Στα ρωμαϊκά χρόνια, απαγορευόταν από το νόμο Ρωμαίοι στρατηγοί να διαβούν με τις λεγεώνες τους τον ποταμό, με κατεύθυνση προς το νότο, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα πραξικοπήματα ή εμφύλιοι πόλεμοι.

Τον νόμο αυτό παρέβη συνειδητά ο Ιούλιος Καίσαρας μια χειμωνιάτικη μέρα του 49 π.Χ., όταν διέβη τον Ρουβίκωνα για να συγκρουστεί με τον Πομπήιο.

Τότε μάλιστα φέρεται να αναφώνησε την ιστορική φράση «ο κύβος ερρίφθη».

Όπως και στην Περίπτωση του Ιούλιου Κάισαρα, έτσι και σήμερα για όποιον διαβεί τον εκάστοτε «Ρουβίκωνα» δεν υπάρχει επιστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου