Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 11, 2019

Στους μαγικούς κήπους του Dior -Αυτοί που επηρέασαν τα σχέδιά του

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

“Ζωγράφιζα γυναίκες λουλούδια, μαλακούς ώμους, λεπτή μέση σαν τον φυτό λιάνα και φαρδιά φούστα σαν τον ανθό ενός λουλουδιού”, είχε δηλώσει ο Christian Dior.

Όπως φαίνεται τα σχήματα των λουλουδιών επηρέασαν έντονα τη γυναικεία μορφή. Ο Christian Diorπέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Villa Les Rhumbs, ένα παραθαλάσσιο σπίτι κοντά στο Granville της Νορμανδίας, του οποίου οι κήποι μεταμορφώθηκαν από τη μητέρα του Madeleine.



Ο κήπος της Madeleine, που φυτεύτηκε με περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη, αποτέλεσε πηγή για τα αρώματα που δημιούργησε ο Dior, όπως το γιασεμί και το αγιόκλημα.

“Η ζωή και το στυλ μου οφείλουν τα πάντα στο Les Rhumbs”, ανέφερε ο σχεδιαστής.

Ο Dior χρειάστηκε λίγα χρόνια για να βρει το δικό του αγροτικό καταφύγιο. Αφού κέρδισε τη φήμη λόγω των haute couture designs στο Παρίσι, ο σχεδιαστής ήλπιζε να βρει μια εξοχική κατοικία για να δραπετεύσει από την πίεση. Με τη βοήθεια φίλων, βρήκε τελικά το Le Moulin du Coudret, κοντά στη Milly-la-Forêt, μόλις μία ώρα έξω από το Παρίσι. Ήταν ο πρώτος από τους δικούς του κήπους, που αποτέλεσε τόσο επιρροή όσο και καταφύγιο.



Ο Dior σύντομα καλλιέργησε έναν απλό κήπο μαζί με τον κηπουρό του Ivan, που θυμίζει τόσο κήπους αγροτών, όσο και αγγλικό κήπο.

Ο σχεδιαστής, ωστόσο, βρήκε στο Montauroux, 40 χλμ από την λαμπερή πολύβουη ζωή των Καννών, το πραγματικό του σπίτι. Αγόρασε το Chateau de La Colle Noire, το 1951, που και πέρασε τον χρόνο του μέχρι τον θάνατό του το 1957.

Θέλοντας να αναζωογόνηση τον κήπο φύτεψε 150 αμυγδαλιές και εγκατέστησε μια μεγάλη διακοσμητική πισίνα που θύμιζε μια μικρή λίμνη που σχεδίασε όταν ήταν 15 ετών για τη μητέρα του. Πολλές από τις αναμνήσεις του Christian Dior υπάρχουν στον κήπο La Colle Noire, εκείνον που επηρέασε τα σχέδιά του. Ο τρόπος που ένα λουλούδι γιασεμιού φαινόταν να αιωρείται, ένα ροδοπέταλο ή ένα μπουμπούκι αποτέλεσαν απεριόριστη έμπνευση για τα σχέδια του.



Κάθε κήπος προσέφερε έμπνευση στην δημιουργική παραγωγή του Dior. Μάλιστα, πολλά από αυτά παρουσιάζονται στη έκθεση του V & A Museum του Λονδίνου. Τα λουλούδια κοσμούν υφάσματα, είναι ραμμένα στο χέρι και είναι απλά μια έκφραση της επιρροής των κήπων.



Από τα υφάσματα garden print μέχρι τα floral swags της συλλογής του του 1955, η μακρά, ρομαντική ιστορία των αρωματικών φυτών είναι πάντα παρούσα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Dior σχεδίαζε πέργκολες στον ελεύθερο χρόνο του και σκιαγραφούσε στον κήπο του.

Όπως ο Dior παρουσίασε συλλογές του μπροστά από λουλούδια, δημιουργίες του παριζιάνικου ανθοπώλη Lachaume, το V&A παρουσιάζει το δωμάτιο Garden με χιλιάδες λουλούδια χαρτιού.

Διόλου τυχαία δεν ήταν και η couture collection της Maria Grazia Chiuri μέσα στον πλούτο της φύσης που παρουσίασε φορέματα από χειροποίητα πέταλα μεταξιού ανάμεσα σε τούλι.

“Ο Dior απολαμβάνει τις γαρνιτούρες της ζωής. Ένας αστός, με τα πόδια του καλά φυτεμένα στο έδαφος της πραγματικότητας, παρέμενε τόσο μετριοπαθής όσο μια ζάχαρη, παρά τις ευλογίες που έχουν συσσωρευτεί επάνω του”, είχε δηλώσει ο Cecil Beaton και προσέθεσε: “Ήταν αρκετά τυχερός και σοφός για να συνταξιοδοτηθεί στο αγρόκτημα του και να καλλιεργήσει τους κήπους του”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου