Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 14, 2020

Ανατροπές στις τράπεζες: Τέλος «εποχής» για 3.500 άτομα

Σε τροχιά «ολικού» μετασχηματισμού βρίσκονται οι τράπεζες -όπως τις ξέραμε έως σήμερα- και οι εργαζόμενοι δεν μένουν ανεπηρέαστοι.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για το 2018, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απασχολούνταν 38,5 χιλιάδες εργαζόμενοι και, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από 2.500 έκαναν χρήση της εθελούσιας αποχώρησης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πηγές της τραπεζικής αγοράς υπογραμμίζουν στo insider.gr ότι η πλέον πολύτιμη ειδικότητα στα καταστήματα θα είναι -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια- ο «πωλητής», αφού το traffic της εξυπηρέτησης στο δίκτυο οι τράπεζες επιθυμούν να αφορά κυρίως πωλήσεις, δηλαδή δάνεια και άλλα προϊόντα πίστωσης, τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, καταθετικά προϊόντα και επενδυτικά προϊόντα.

Πέραν, όμως, της συρρίκνωσης του δικτύου που επιβάλλει τη μείωση του προσωπικού, σημαντικό ρόλο στη «μεταμόρφωση» του κλάδου διαδραματίζει και η πώληση ή ανάθεση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων στους servicers. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, περισσότερα από 60 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μεταφερθούν σταδιακά στην παράλληλη αγορά που αναπτύσσεται στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.



Ήδη οι τράπεζες έχουν εξαγγείλει την κατάργηση 2.500 θέσεων στις διευθύνσεις διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και εκτιμάται ότι η μείωση αυτή θα ανέλθει τελικώς στα 3.500 άτομα, αργά ή γρήγορα. Πρόσφατα, η Eurobank ξεκίνησε εκστρατεία μετακίνησης 450 ατόμων από την τράπεζα στην FPS που θα πωληθεί στον στρατηγικό επενδυτή doValue. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ολοκληρώσει τη μεταφορά εκατοντάδων ατόμων στην Intrum Hellas και η Alpha Bank θα προβεί σε ανάλογες ενέργειες τους προσεχείς μήνες.

Ο καταλυτικός, όμως, παράγοντας που θα επαναπροσδιορίσει την εργασία στις τράπεζες είναι η τεχνολογία. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιβολή ελάχιστου ορίου στις συναλλαγές στο γκισέ -από τη Eurobank- τη στιγμή που όλες οι εγχώριες τράπεζες δρομολογούν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης των πελατών για εκτέλεση των συναλλαγών από τα εξειδικευμένα μηχανήματα στο κατάστημα. Σε επόμενο στάδιο, στόχος των τραπεζών είναι η συναλλακτική κίνηση να μεταφερθεί σχεδόν στο σύνολό της στα εναλλακτικά δίκτυο και, κυρίως, στα ηλεκτρονικά, δηλαδή στο internet και mobile banking. Η εξέλιξη αυτή είναι μονόδρομος, όχι μόνο λόγω λειτουργικών δαπανών και εξυγίανσης της κερδοφορίας των τραπεζών, αλλά και λόγω συναλλακτικών συνηθειών των ίδιων των πελατών.



Οι millennials που εκτελούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές και επικοινωνίες τους από το κινητό τους τηλέφωνο διανύουν ήδη την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους αναλαμβάνοντας σημαντική οικονομική δύναμη. Οι επόμενες γενιές είναι ακόμη πιο «απόλυτες» ως προς τη χρήση των φορητών συσκευών και η επίσκεψη στο κατάστημα θεωρείται… αδιανόητη. Οι τάσεις αυτές είναι παγκόσμιες και όσο και αν θεωρούμε ότι στη χώρα μας έρχονται με καθυστέρηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν την επόμενη ημέρα και για την τραπεζική.

Σε αυτό το πνεύμα, πριν από λίγες ημέρες η κορυφαία ψηφιακή τράπεζα στην ΕΕ, η ισπανική BBVA ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Amazon για πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά και, εφόσον πετύχει, θα σηματοδοτήσει μια ιστορική τομή στον τραπεζικό κλάδο δείχνοντας τον δρόμο για όλο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου