Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 27, 2020

Ένα δέντρο μεγάλο σαν… ολόκληρο δάσος!



Ένα από τα παλαιότερα δέντρα του κόσμου, η μεγάλη Μπάνιαν (Great Banyan) είναι ένα
δέντρο που ανήκει στο είδος Ficus benghalensis. To συγκεκριμένο δέντρο δεν θα ήταν υπερβολικό να χαρακτηριστεί από μόνο του σαν… δάσος μιας και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 15 στρεμμάτων.



Το περίεργο δέντρο βρίσκεται στον Ινδικό Βοτανικό Κήπο Acharya Jagadish Chandra Bose κοντά στην Καλκούτα της Δυτικής Βεγγάλης, στην Ινδία. Πέρα από το μέγεθός του και η ηλικία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού δεν έχει οριστεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες μετρήσεις, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 250 ετών.







Το δέντρο έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό απειλών στο παρελθόν, όπως μια μεγάλη αστραπή το 1925 που το αρρώστησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ορισμένα τμήματα του δέντρου να κοπούν οπότε έπρεπε να επιβιώσει χωρίς το βασικό του κορμό. Δύο κυκλώνες το 1864 και το 1867 απείλησαν επίσης το δέντρο το οποίο όμως βγήκε αλώβητο σε μεγάλο βαθμό.





Διαθέτει περισσότερες από 3.770 εναέριες ρίζες, οι οποίες φτάνουν μέχρι το έδαφος και λειτουργούν ως στηρίγματα. Ένας δρόμος περίπου 330 μέτρων γύρω από την περιφέρειά του δέντρου επιτρέπει στους επισκέπτες να το θαυμάσουν από κοντά, αλλά το δέντρο εξαπλώνεται πολύ πέρα απ΄ αυτόν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου