Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 18, 2021

Λουλούδια 100 εκ. ετών ανακαλύφθηκαν άριστα διατηρημένα σε κεχριμπάρι!



Οι λεπτομέρειες των μικροσκοπικών λουλουδιών είναι εντυπωσιακές… Τέλεια συντηρημένα σε κεχριμπάρι, βρέθηκαν από ερευνητές επτά πλήρη δείγματα λουλουδιών, οι οποίοι εκτιμούν ότι έχουν ηλικία 100 εκατομμύρια χρόνια. Ανακαλύφθηκαν στη Μιανμάρ και είναι πιθανόν να έπεσαν από το δέντρο στο έδαφος στο πέρασμα ενός Triceratops ή Tyrannosaurus rex που περνούσε από τη ζούγκλα, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, που έκανε την ανακάλυψη. Τα λουλούδια είναι 3,4 έως 5 χιλιοστά και εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους μελετήθηκαν σε μικροσκόπιο.





«Το κεχριμπάρι διατηρεί τα φυτικά κομμάτια τόσο καλά που μοιάζουν σαν να τα έχεις μόλις κόψει από τον κήπο», ανέφερε σε δήλωσή του ο George Poinar Jr, καθηγητής στο Κολέγιο Επιστήμης του State University του Όρεγκον. «Τα λουλούδια έπεσαν πάνω σε ρητίνη του δέντρου Araucaria και εγκλωβίστηκαν εκεί, ενώ με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε το απολίθωμα του κεχριμπαριού, κλείνοντας μέσα του να νεαρά άνθη. Τα λουλούδια ανήκουν στην οικογένεια Cunoniaceae και ευδοκιμούν στην Αυστραλία και στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Πρόκειται για ένα φυτό, γνωστό ως χριστουγεννιάτικος θάμνος, τα λουλούδια του οποίου έχουν πέντε πέταλα και κόκκινο-ροζ χρώμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου