Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 29, 2020

Όχι, ΔΕΝ υπάρχει συνωμοσία θυσίας μωρών από την ελίτ

Σημαντική διάδοση γνώρισε δημοσίευση στο Facebook κατά την οποία υπάρχει μια οργανωμένη συνωμοσία της ελίτ με σκοπό τη θυσία μωρών προς πόση του αίματός τους












Ισχυρισμός:

Υπάρχει μια οργανωμένη συνωμοσία της ελίτ με σκοπό τη θυσία μωρών την πόση του αίματός τους.

Συμπέρασμα:

Η θεωρία συνωμοσίας βασίζεται σε σειρά λανθασμένης απόδοσης στοιχείων ή και διαστρέβλωσής τους, και έχει καταρριφθεί μετά από εκτενή έρευνα πολυάριθμων ΜΜΕ.
 
Σημαντική διάδοση γνώρισε δημοσίευση στο Facebook κατά την οποία υπάρχει μια οργανωμένη συνωμοσία της ελίτ με σκοπό τη θυσία μωρών προς πόση του αίματός τους. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.
Η δημοσίευση έχει ως εξής:
Οι επισυναπτόμενες εικόνες είναι άσχετες με τον ισχυρισμό. Η πρώτη αφορά φωτογραφία που δημοσίευσε το 2015 Φιλιππινέζα μητέρα η οποία είχε βάλει λουρί στο παιδί της και συνελήφθη.
H δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε από τη Barcroft Media και αναφέρεται ότι απεικονίζει κινέζικο γυμναστήριο προπόνησης για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Παρόμοια πλάνα έχουν καταγράψει οι The Economist και Reuters.
Οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος αποτελούν παρακλάδι της θεωρίας συνωμοσίας pizzagate που αναφέρεται και ως hashtag στο τέλος της ανάρτησης. Η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί μετά από εκτενή έρευνα πολυάριθμων ΜΜΕ. Δείτε ένα σχετικό άρθρο μας εδώ.
Ενδεικτικά, όπως σημειώνουν οι New York Times (NYT):
Η θεωρία συνδεόταν με τη πιτσαρία Comet Ping Pong, βασισμένη σε παρόμοια λογότυπα και σύμβολα σχετικά με το σατανισμό και την παιδοφιλία. Ωστόσο, οι NYT κατέγραψαν ομοιότητες σε μια σειρά από άσχετες εταιρίες, όπως οι AOL, Time Warner και MSN.
Η θεωρία έκανε λόγο για ένα υπόγειο δίκτυο κάτω από τη πιτσαρία Comet Ping Pong, ωστόσο αυτό το κατάστημα δεν έχει υπόγειο και η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε προς υποστήριξη του ισχυρισμού τραβήχτηκε σε άλλες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τη θεωρία, μια φωτογραφία του ιδιοκτήτη της πιτσαρίας τον έδειχνε να φορά μια μπλούζα υπέρ της παιδοφιλίας. Ωστόσο, η μπλούζα που έγραφε «J’ ❤ L’Enfant» στην πραγματικότητα αναφερόταν στο L’Enfant Cafe-Bar στην Ουάσινγκτον, και απεικόνιζε τον δικό του ιδιοκτήτη και όχι αυτόν της πιτσαρίας. Το όνομα του μπαρ προέρχεται από τον Pierre Charles L’Enfant, σχεδιαστή μεγάλου μέρους της διαρρύθμισης της Ουάσινγκτον.
Κατά τη θεωρία, οι John και Tony Podesta απήγαγαν τη Madeleine McCann. Το επιχείρημα βασιζόταν σε αστυνομικά σκίτσα, που όμως στην πραγματικότητα, επρόκειτο για σκίτσα του ίδιου υπόπτου από δυο διαφορετικούς αυτόπτες μάρτυρες.
Επίσης, παρά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος ότι «8 εκατομμύρια παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο γι’ αυτούς τους σκοπούς», κανένα θύμα δεν έχει παρουσιαστεί και δεν έχουν βρεθεί απτές αποδείξεις κανενός τύπου [πηγή].
Συμπερασματικά, οι υπό εξέταση φωτογραφίες απεικονίζουν άσχετα γεγονότα, και δεν έχουν καμία σχέση με την ούτως ή άλλως ανυπόστατη θεωρία συνωμοσίας ότι η ελίτ θυσιάζει μωρά και πίνει το αίμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου