Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 07, 2020

9 Παράξενες Αντιδράσεις του Ανθρώπινου Σώματος



Το σώμα μας είναι μια περίπλοκη συλλογή πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Οι μηχανισμοί άμυνας του σώματος είναι ένα τέτοιο σύστημα. Μας προστατεύουν 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα από ένα σωρό πράγματα που θα μπορούσαν δυνητικά να μας βλάψουν.


Δείτε παρακάτω 9 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα και δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μηχανισμούς άμυνας.

Χασμουρητό

Ο κύριος σκοπός του χασμουρητού είναι να χαλαρώσει τον εγκέφαλο όταν έχει υπερθερμανθεί ή υπερφορτωθεί.


Φτέρνισμα

Συνήθως φτερνιζόμαστε όταν τα ρουθούνια γεμίζουν με πολλά αλλεργιογόνα, μικρόβια, σκόνη ή άλλες ενοχλητικές ουσίες. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος του σώματος να ξεφορτωθεί αυτά τα “σκουπίδια”.


Τέντωμα

Τεντωνόμαστε ενστικτωδώς για να προετοιμαστούμε για το σωματικό φορτίο που περιμένουμε να πάρουμε μέσα στη μέρα. Ταυτόχρονα, το τέντωμα γυμνάζει τους μυς, αποκαθιστά την ροή του αίματος και βελτιώνει την διάθεση.


Λόξιγκας

Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού ή απλά το σώμα υπερθερμαίνεται, το πνευμονογαστρικό νεύρο ερεθίζεται. Αυτό συνδέεται στενά με το στομάχι και το διάφραγμα. Το αποτέλεσμα είναι o λόξιγκας.




Μυοκλονικά τινάγματα

Αυτό αναφέρεται στο παράξενο συναίσθημα που έχετε όταν πέφτετε για ύπνο και καθώς αρχίζει να σας παίρνει ο ύπνος, το σώμα τινάζεται για ένα δευτερόλεπτο λες και έπαθε ηλεκτρικό σοκ. Εκείνη την στιγμή συσπώνται όλοι οι μύες σας τόσο δυνατά που μπορεί να πέσετε από το κρεβάτι και ξυπνάτε αμέσως.

Αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν αρχίζετε να αποκοιμιέστε, η συχνότητα της αναπνοής πέφτει ραγδαία, ενώ ο παλμός πέφτει ελάχιστα και οι μύες χαλαρώνουν. Το σώμα ερμηνεύει αυτά τα σημάδια σαν προάγγελους θανάτου. Γι’αυτό προσπαθεί να σας σώσει με ένα τίναγμα.


Ζάρες στο δέρμα

Οι ζάρες που εμφανίζονται στο δέρμα των χεριών παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό το φαινόμενο προκαλείται από το γεγονός ότι όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με ένα αυξημένο ποσοστό υγρασίας, καταλαβαίνει ότι το περιβάλλον μπορεί να γλιστράει. Έτσι, το δέρμα των χεριών αρχίζει αμέσως να αλλάζει με τρόπο που σας διευκολύνει να πιάνετε λείες επιφάνειες.


Απώλεια μνήμης

Η απώλεια μνήμης συμβαίνει όταν βιώνουμε δυσάρεστα περιστατικά. Οι εγκέφαλοι μας στην κυριολεξία διαγράφουν τις πιο φρικτές αναμνήσεις από την μνήμη μας.



Ανατριχίλα

Η κύρια λειτουργία της ανατριχίλας είναι να μειώσει την ποσότητα θερμότητας που χάνει το σώμα μέσα από τους πόρους του δέρματος, κάτι που μας βοηθά να ζεσταινόμαστε πιο εύκολα σε αφιλόξενες κλιματικές συνθήκες.


Δάκρυα

Πέρα από προστασία για την βλεννώδη μεμβράνη του ματιού όταν έρχεται σε επαφή με ξένα αντικείμενα, τα δάκρυα είναι επίσης όργανο “συναισθηματικής άμυνας”. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε καταστάσεις άγχους το σώμα δημιουργεί μια νέα, ισχυρή πηγή ερεθισμού προκειμένου να αποστάσει την προσοχή του ατόμου από τον πόνο που νιώθει.



Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στο σώμα μας που δουλεύει για να μας προστατεύει κάθε μέρα. Χαλαρώστε – το σώμα σας τα έχει αναλάβει όλα!

Credit: brightside.me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου