Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 13, 2022

Περιήγηση στα «άγνωστα» μουσεία της Αθήνας




Έχετε κάνει τις βόλτες σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, έχετε ξεναγήσει φίλους τουρίστες στο καμάρι μας, το Μουσείο της Ακρόπολης, έχετε πιει καφέ στην αυλή του Νομισματικού, που ήταν κάποτε το σπίτι του Ερρίκου Σλήμαν. Καιρός να γνωρίσετε και τα μικρότερα –αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέροντα– «άγνωστα» μουσεία της Αθήνας.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών
Σιώκου 4, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 5126295, 210 5297548
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 9.00-13.00, κάθε δεύτερο και τέταρτο Σάββατο του μήνα επίσης 9.00-13.00
Είσοδος και ξεναγήσεις δωρεάν







Βάζουμε στοίχημα πως δεν ξέρατε ότι υπάρχει Μουσείο Σιδηροδρόμων στην Αθήνα. Κι όμως. Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1979, καταλαμβάνει δύο κτίρια, έχει κι έναν εξωτερικό χώρο ειδικά διαμορφωμένο για εκδηλώσεις, που φιλοξενεί και το παιδικό Ψυχαγωγικό Τραίνο. Τι θα δείτε εδώ; Παλαιά βασιλικά οχήματα, νοσταλγικά σερβίτσια που ταξίδευαν με τα βάγκον-ρέστοραν, παλιά εισιτήρια, χάρτες και πίνακες δρομολογίων, ατμοκίνητες μηχανές, ρολόγια εποχής και ένα σωρό ακόμα αντικείμενα και ενθύμια που υπόσχονται να σας ταξιδέψουν στις ράγες του χρόνου.


Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Νίκης 39, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3225582
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή: 9.00-14.30, Κυριακή: 10.00-14.00, Σάββατο κλειστά
Είσοδος: Ενήλικες 6€, φοιτητές 3€



Ο πολιτισμός και η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων ζωντανεύουν μέσα από 10.000 αντικείμενα σπάνιας τέχνης και ιστορικής σημασίας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν τη Συναγωγή, τις Εβραϊκές Γιορτές, την Ιστορία, τη Στρατιωτική ζωή, τον Σιωνισμό, το Ολοκαύτωμα, τα Κουστούμια και τον Κύκλο της ζωής. Διοργανώνονται τακτικά ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά και οικογενειακά προγράμματα, καθώς και σεμινάρια εκπαιδευτικών.


Μουσείο Μακρονήσου και Μουσείο πολιτικών εξορίστων Άη Στράτη
Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο, τηλ.: 210 3247820 και 210 3213488 αντίστοιχα
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00-13.00 και Σαββατοκύριακο 11-14.00
Είσοδος ελεύθερη



Πώς ήταν η ζωή για τους εξόριστους του Εμφυλίου στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη; Πώς έμοιαζε η καθημερινότητα στην εξορία; Τα δύο παρόμοιας θεματικής μουσεία που συστεγάζονται στο εντυπωσιακό νεοκλασικό της Αγίων Ασωμάτων διηγούνται ιστορίες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Στις συλλογές τους περιλαμβάνονται φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, ταινίες και θεματική βιβλιοθήκη.

Στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων του Άη Στράτη, συγκεκριμένα, τα εκθέματα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες όπως η οργάνωση και συγκρότηση των στρατοπέδων, ο αγώνας για επιβίωση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η καλλιτεχνική δημιουργία (σκίτσα, σχέδια, χαρακτικά, πυρογραφίες, ελαιογραφίες, συνθέσεις και γλυπτά των εξόριστων καλλιτεχνών) και η συγκρότηση της μορφωτικής και πολιτικής δουλειάς.


Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Λεωφόρος Κηφισού 58, Αιγάλεω, τηλ.: 6932 333 264
Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν συνεννόησης
Είσοδος: 3€ γενική είσοδος, 2€ για σχολεία και γκρουπ άνω των 6 ατόμων, δωρεάν για φοιτητές και ανέργους



Θυμάστε τον πρώτο σας υπολογιστή; Τον θεωρείτε «αρχαίο»; Στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής θα μάθετε πως δεν είναι –η Ιστορία πηγαίνει πολύ πιο πίσω απ’ όσο πιθανότατα θυμάστε. Εδώ, ανάμεσα σε δισκέτες, μνήμες, ποντίκια που ελάχιστα θυμίζουν αυτό που κρατάτε τώρα στο χέρι σας, περιφερειακά, παλιά τεύχη του Pixel, και άλλα πολλά και νοσταλγικά, θα μάθετε τα πάντα για την Ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης που άλλαξε την καθημερινότητά μας όσο λίγες. Στο μουσείο διοργανώνονται επίσης περιοδικές εκθέσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και στη σελίδα τους στο Facebook.


Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων
Διογένους 1-3, Πλάκα, τηλ.: 210 3250198
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 8.00-15.00
Είσοδος ελεύθερη



Ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.200 (!) ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα φιλοξενεί το καταπληκτικό αυτό μουσείο, έργο 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα (οικία Λασσάνη) δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου