Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 05, 2020

10 τρόποι-οδηγίες για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού

Ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών προτείνει τον δεκάλογο της σωστής χρήσης του κλιματιστικού,
ιδίως που τώρα εκτός από τη ζέστη έχουμε να σκεφτούμε και τον κορονοϊό.

1.Μείωση του χρόνου παραμονής του ίδιου αέρα μέσα στο χώρο, γιατί οι ροές που προκαλούνται σε έναν κλιματιζόμενο χώρο μπορούν να μεταφέρουν μολυσμένα σταγονίδια σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

2.Δεν συνίσταται η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης, εξαερισμού και κλιματισμού ως μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης του ιού, αλλά προτείνεται ορθολογιστική χρήση τους. Η ρύθμιση των περσίδων θα πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση του αέρα προς τα πάνω και όχι προς τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

3.Στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού απαιτείται αύξηση της παροχής φρέσκου αέρα με ταυτόχρονη μείωση ή πλήρη αποφυγή της ανακυκλοφορίας του.

4.Στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού θα πρέπει οι αεραγωγοί απόρριψης αέρα να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία απορρόφησης φρέσκου αέρα.

5.Τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού/αερισμού θα πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

6.Οι τοπικές μονάδες αέρος-νερού (fan coil) και οι αντλίες ψύξης διαιρούμενου τύπου (split), επειδή λειτουργούν αποκλειστικά με ανακυκλοφορία εσωτερικού αέρα, θα πρέπει να συνδυάζονται με φυσικό αερισμό (ανοιχτά παράθυρα).

7.Οι τοπικές μονάδες θα πρέπει να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ωρου για την αποφυγή της επαναιώρησης μολυσμένων σωματιδίων στο επίπεδο του δωματίου.

8.Σε όλα τα είδη των συστημάτων κλιματισμού είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και η ανανέωση των φίλτρων τους. Αυξημένη λειτουργία τους κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση.

9. Δεν προτείνεται αλλαγή ρυθμίσεων θερμοκρασίας και υγρασίας στα συστήματα κλιματισμού, αφού η ανθεκτικότητα του ιού ενδέχεται να μειωθεί μόνο σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, τιμές που απέχουν  πολύ από τα επίπεδα θερμικής άνεσης που έχουν καθοριστεί.

10.Κλιματιστικά αυτοκινήτων: Μέλη της ίδιας οικογένειας (που μένουν μαζί), μπορούν να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό χωρίς φυσικό αερισμό μόνο όταν κανέναν από αυτά δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου. Η γενικότερη οδηγία της αποφυγής ανακυκλοφορίας του αέρα ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου