Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2020

Ερευνητές στο Χάρβαρντ επιμένουν ότι θα επαναδημιουργήσουν μαμούθ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια


Τα μαμούθ θα μπορούσαν να επανέλθουν από την εξαφάνιση μέσα σε δύο χρόνια, λένε οι επιστήμονες πίσω από ένα πρωτοποριακό εγχείρημα.

Ο παγκοσμίου φήμης γενετιστής Prof George Church και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια για την αναδημιουργία της αλυσίδας του DNA του μαμούθ. Έχουν χρησιμοποιήσει DNA από μαμούθ που διατηρούνταν στους αρκτικούς πάγους για να αναζητήσουν τα γονίδια που τα χωρίζουν από τους ελέφαντες, όπως εκείνα με κώδικα για παχύ τρίχωμα, μεγάλα αυτιά και αίμα που δεν ψύχεται.




Με την είσοδο γονιδίων του μαμούθ στο γονιδίωμα ενός εμβρύου ελέφαντα, η ομάδα πιστεύει ότι μπορούν να αναδημιουργήσουν ένα υβρίδιο μαμούθ-ελέφαντα, το οποίο θα έχει όλα τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά ενός μαμούθ

Οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν ήδη δείξει ότι τα κύτταρα λειτουργούν κανονικά με DNA μαμούθ και ελέφαντα και οι επιστήμονες έχουν τώρα φιλόδοξα σχέδια να καλλιεργήσουν ένα έμβρυο μαμούθ μέσα σε μια τεχνητή μήτρα αντί να χρησιμοποιήσουν θηλυκό ελέφαντα για την κυοφορία.




Ο καθηγητής George Church, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας Revival Mammoth Harvard Woolly, δήλωσε: “Εργαζόμαστε για τρόπους αξιολόγησης του αντίκτυπου όλων αυτών των τροποποιήσεων και ουσιαστικά προσπαθούμε να καθιερώσουμε εμβρυογένεση στο εργαστήριο. Στόχος μας είναι να παράγουμε ένα υβριδικό έμβρυο ελέφαντα / μαμούθ. Στην πραγματικότητα θα ήταν περισσότερο σαν ένας ελέφαντας με πολλά χαρακτηριστικά μαμούθ”.

Το μαμούθ με πυκνό τρίχωμα έζησε σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων και εξαφανίστηκε πριν από 4.500 χρόνια, πιθανώς λόγω ενός συνδυασμού κλιματικών αλλαγών και κυνηγιού από τον άνθρωπο. Ο πλησιέστερος συγγενής τους είναι ο ασιατικός, όχι ο αφρικανικός, ελέφαντας.

Η “αποεξαφάνιση” του μαμούθ έχει γίνει μια ρεαλιστική προοπτική λόγω των επαναστατικών τεχνικών γονιδιακής επεξεργασίας που επιτρέπουν την ακριβή επιλογή και εισαγωγή του DNA από δείγματα που έχουν παγώσει πάνω από χιλιετίες στον πάγο του Σιβηρίας.



Ο Δρ. Edze Westra, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: “Αυτό που κάνει ο George Church για να αναβιώσει συγκεκριμένα είδη νομίζω ότι αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία. Κάποιος μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να επεξεργαστεί το DΝΑ των ταχέως μειούμενων ειδών και να αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσής τους.

Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να σώσει ζώα που είναι ακόμα ζωντανά αντί να προσπαθεί να φέρει τα εξαφανισμένα πλάσματα πίσω στη ζωή.

Η Δρ Beth Shapiro, συγγραφέας του “πώς να κλωνοποιήσετε ένα μαμούθ”, δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν θα επιτύχουν ποτέ ένα πλάσμα που να είναι “100% μαμούθ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου