Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 15, 2020

Βγαλμένο από ταινία: Το νησί των 5 κατοίκων στα Δωδεκάνησα που σαρώνει τα πάντα το καλοκαίρι



Mπορεί να πιστεύεις πως γνωρίζεις όλα τα νησιά της Ελλάδας απέξω και ανακατωτά, όμως ένα
μικρό νησάκι ανατολικά της Πάτμου δυστυχώς σου διαφεύγει.

Το Μαράθι ή Μάραθο είναι ένα μικρό νησί-στολίδι των Δωδεκανήσων, το οποίο κατοικείται από μόλις 5 άτομα τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Το Μαράθι έχει έκταση ίση με ένα μεγάλο οικόπεδο,-355 στρέμματα- ενώ στον μοναδικό οικισμό που κατοικείται θα βρεις ελάχιστα σπιτάκια, δυο ταβέρνες και λίγα δωμάτια που περιμένουν να σε φιλοξενήσουν.

Πώς να φτάσεις

Για να φτάσεις στο Μαράθι πρέπει πρώτα να βρεθείς στην Πάτμο, τους Λειψούς ή την Κω. Από κάθε λιμάνι θα βρεις σκαφάκια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από και προς το νησί.






Πού να κολυμπήσεις

Το νησί έχει μόλις μια παραλία, η οποία είναι αμμώδης και με πεντακάθαρα καταπράσινα και παγωμένα νερά. Ακόμα και σε αυτή την μια και μοναδική ακτή θα καταφέρεις να απομονωθείς και να χαλαρώσεις απόλυτα, με φόντο καταπράσινο και θέα μαγευτική.


Είναι προφανές πως η παραλία δεν έχει οργάνωση, όμως ο ίσκιος από τα δέντρα περισσεύει. Για εκείνους που θέλουν μεγαλύτερη ποικιλία, υπάρχουν καϊκάκια στο λιμάνι που σε μεταφέρουν σε διαφορετικές ακτές των απέναντι νησιών.




Η ιστορία

Το 1977 μια οικογένεια αποφάσισε να κατοικήσει και να δώσει ζωή στον τόπο που έως τότε δεν είχε ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό αλλά ούτε και δέντρα.

Με πολλή προσωπική εργασία και μεράκι, το ζευγάρι με τα δυο του παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή καταπράσινη όαση, η οποία τους θερινούς μήνες φιλοξενεί αρκετούς επισκέπτες. Μετά από πολλά χρόνια, το νησί ακόμα συντηρείται από την συγκεκριμένη οικογένεια που γνώρισε και αγάπησε το Μαράθι, όταν ακόμα εκείνο ήταν ένας ακατοίκητος τόπος.

Γιατί να πας

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ζωή μας, που η απομόνωση σε ένα πανέμορφο τόπο αποτελεί ανάγκη ή επιλογή. Το Μαράθι ενδείκνυται για εκείνους που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα ησυχαστήριο, σε έναν τόπο παρθένο που δεν έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι. Φύση, μπλε και πράσινο εναλλάσσονται κάθε λεπτό, ενώ έννοιες όπως καυσαέριο, μποτιλιάρισμα και ρολόι τις ξεχνάς πριν φτάσεις.


Τα κουδουνάκια από τα κατσίκια είναι ο μόνος ήχος που θα διαταράσσει την ηρεμία σου, ενώ δυο ταβέρνες θα σε ταΐσουν μαμαδίστικα και οικονομικά. Ψάρια ή κρεατικά. Ό,τι τραβήξει η όρεξή σου. Θες κάτι παραπάνω;

Αυτό που αξίζει να γνωρίζει είναι πως στο Μαράθι δεν θα βρεις αυτοκίνητα ή μηχανάκια, αλλά ούτε και τράπεζες ή atm. Για όλα αυτά θα πρέπει να έχεις προνοήσει από το προηγούμενο λιμάνι.

Μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο, όμως αν η ανάγκη σου για χαλάρωση μακριά από όλους και από όλα είναι επιτακτική, το νησί σε καλεί. Η παρέα δεν θα σου λείψει μιας και όλο το νησί το καλοκαίρι γίνεται μια στις ταβέρνες.

Αυτός ο επίγειος παράδεισος θα δυο δώσει ό,τι χρειάζεσαι, αρκεί να τον εμπιστευτείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου