Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 08, 2020

Anonymous προς χρήστες TikTok: Διαγράψτε το κινέζικο spyware τώρα


Αυτή ήταν μια εβδομάδα που το TikTok πραγματικά πέρασε δύσκολα και ανυπομονεί να τελειώσει. Η πλατφόρμα που ανήκει στην ByteDance βρισκόταν σε πανικό, λόγω ισχυρισμών περί λανθασμένης διαχείρισης δεδομένων και λογοκρισίας. Όμως η συνέχεια δεν ήταν καθόλου καλή καθώς μια έκδοση beta του iOS 14 της Apple «έπιασε» την εφαρμογή να αποκτά κρυφά πρόσβαση στα clipboards των χρηστών το οποίο φυσικά δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Δεν είναι γνωστό αν η Ινδία σχεδίαζε από πριν να ανακοινώσει την απαγόρευσή στο TikTok, μαζί με 58 άλλες κινεζικές εφαρμογές, ή προκλήθηκε από το ζήτημα ασφάλειας του iOS. Όμως, όπως και να έχει, το TikTok έχει αποσυρθεί από το App Store και το Play Store στην Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Επίσης και άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο φαίνεται να δέχονται διαμαρτυρίες από τους χρήστες.

Μία από τις πιο ασυνήθιστες ομάδες που κάνουν εκστρατεία εναντίον του TikTοk είναι η ομάδα των Anonymous. Όπως πάντα με τους Anonymous, είναι δύσκολο να αποδώσουμε οτιδήποτε στον ανύπαρκτο κεντρικό πυρήνα αυτής της χαλαρά συνδεδεμένης ομάδας hacker, όμως ένας λογαριασμός στο Twitter που φαίνεται να είναι επίσημος λογαριασμός της ομάδας, πραγματοποιεί μια εκστρατεία εναντίον του TikTοk εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Διαγράψτε το TikTok τώρα», ανέφερε το σημερινό tweet, «αν γνωρίζετε κάποιον που το χρησιμοποιεί, εξηγήστε τους ότι ουσιαστικά είναι malware από την κινεζική κυβέρνηση που εκτελεί μια μαζική επιχείρηση κατασκοπείας».



Το αρχικό ζήτημα που ώθησε τους Anonymous στο να στοχεύσουν το TikTok φαίνεται να είναι η «παραπλανητική παρουσίαση» των Anonymous στο ίδιο το TikTοk, με τη δημιουργία ενός λογαριασμού. «Οι Anonymous δεν έχουν λογαριασμό στο TikTok», ανέφερε ένα tweet από τον ίδιο λογαριασμό στο Twitter στις 6 Ιουνίου, «είναι μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε ως spyware από την κινεζική κυβέρνηση».

Αυτό θέτει το TikTok στην κάπως περίεργη θέση να ενώσει διάφορες κυβερνήσεις με τους Anonymous.

Αυτό που αναμένουμε να δούμε είναι εάν το TikTok, θα αντιμετωπίσει επιθέσεις hacking από εδώ και πέρα. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν η εφαρμογή πέσει θύμα διαφόρων hack ή επιθέσεων DDoS.

Λοιπόν, γιατί έχει σημασία; Το ότι διάφορες κυβερνήσεις εκφράζουν τις ανησυχίες τους, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του TikTok είναι φυσιολογικό. Όμως από την άλλη το ότι οι Anonymous προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να διαγράψουν την εφαρμογή μέσω της εκστρατείας τους είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και μπορεί να διχάσει τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου