Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 15, 2020

Καταρρέει ο "Παγετώνας της Αποκάλυψης"- Φόβοι για παγκόσμια αύξηση της στάθμης των θαλασσών

Το λιώσιμο των πάγων του παγετώνα Thwaites στην Ανταρκτική είναι ήδη υπεύθυνο για περίπου το 4% των αυξήσεων της στάθμης των ωκεανών.


Στο χείλος της κατάρρευσης με ρυθμό που μπορεί να προκαλέσει δραματική άνοδο της στάθμης των ωκεανών ανά την υφήλιο ίσως βρίσκεται ένας πελώριος παγετώνας ίσος με το μέγεθος της Φλόριντα στην Ανταρκτική, προειδοποιούν επιστήμονες.
Thwaites Glacier - Wikipedia
Ο λόγος για τον απομακρυσμένο γιγάντιο παγετώνα Thwaites στη Δυτική Ανταρκτική, που είναι γνωστός και ως "Παγετώνας της Αποκάλυψης". Σε δήλωσεις τους στους Financial Times, επιστήμονες ανέφεραν ότι ο παγετώνας χάνει μάζα πάγου με επιταχυνόμενο ρυθμό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των επίπεδων της θάλασσας κατά περίπου 65 εκατοστά. Ωστόσο, μια ολική κατάρρευσή του θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,8 μέτρο!

Το λιώσιμο των πάγων του παγετώνα Thwaites είναι ήδη υπεύθυνο για περίπου το 4% των αυξήσεων της στάθμης των ωκεανών.
Thwaites Glacier: Antarctica's wild card | CU Boulder Today ...
Ο Paul Cutler, επικεφαλής του προγράμματος για την Ανταρκτική του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι ο "Παγετώνας της Αποκάλυψης"«είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Εάν χαθεί πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλοι παγετώνες. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει ασταθής».

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο όγκος του πάγου που ρέει από τον παγετώνα έχει σχεδόν διπλασιαστεί και ο σχηματισμός φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή.

Ο Rob Larter, ο κύριος ερευνητής του Ηνωμένου Βασιλείου για τον παγετώνα Thwaites στη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα, τον χαρακτήρισε ως «το πιο ευάλωτο μέρος στην Ανταρκτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου