Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 05, 2020

Παραφυσικά Φαινόμενα

Νικόδημος

1. Για να κατανοήσουμε τη λειτουργία της Νοόσφαιρας πρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα του ίδιου του ανθρώπου και φυσικά της σχέσης του με τη Γαία. Αρκετά στοιχεία έχουν δοθεί σε πολλά προηγούμενα άρθρα δίχως συνοχή ή σύστημα. Μα χρειάζεται κάτι πιο ξεκάθαρο.

Οι επιστήμονες, δυστυχώς, και ειδικά το μηχανιστικό σύνολο της Φυσικής που εδραιώθηκε από τους Bacon, Descartes, Galileo, Gilbert και άλλους ως το τέλος του 17ου αιώνα, και μετά υιοθετήθηκε η μεθοδολογία του (μόνο μετρήσιμα πράγματα και φαινόμενα) από όλες τις άλλες μελέτες, ακόμα και τις ανθρωπιστικές (ιστορία, λογοτεχνία, ψυχολογία κλπ.), δεν μπορούν να μας δώσουν μια ικανοποιητική συνολική περιγραφή του ανθρώπου.

Ναι, γνωρίζουμε αρκετά για την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος στο οργανικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο (εγκέφαλος, καρδιά κλπ., νευρώνες, βακτήρια κλπ., πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα κλπ.).

Αλλά οι επιστήμες δεν μπορούν να γνωρίζουν για τις λειτουργίες – επιθυμία, συνήθεια, κατανόηση, έμπνευση και παρόμοια.

2. Η τηλεπάθεια μεταξύ αδελφών (κυρίως διδύμων) ή μητέρας (σε μια άκρη του πλανήτη) και γιου (σε άλλη άκρη) είναι κοινότατο και γνωστότατο φαινόμενο. Υπάρχουν πολλά άλλα. Όπως το (déjà vu) να γνωρίζεις έναν τόπο ή ένα πρόσωπο που δεν έχεις ξανασυναντήσει σαν να το έχεις συναντήσει στο παρελθόν. Η ΕΣΕ εξωσωματική εμπειρία (ΟΒΕ = Out–of–Body Experience) όπου βλέπεις το σώμα σου ολόκληρο όπως άλλα ξένα σώματα, έμψυχα και άψυχα (ιδίως αν έχεις κάποια έντονη αρρώστια, αναισθησία κλπ.). Η τηλεκίνηση με την οποία κάποιος μετατοπίζει αντικείμενα. Και άλλα.


Αυτά όλα είναι λειτουργίες για τις οποίες οι επιστήμονες δεν έχουν εξηγήσεις – και πολλοί αρνούνται να δεχτούν την ύπαρξή τους!

Υπάρχουν πλέον πολλοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, στατιστικοί μα και φυσικοί, που έχουν κάνει πειράματα σε εργαστηριακές συνθήκες κι έχουν καταγράψει την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων με μάρτυρες άλλους επιστήμονες – μα χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν τη λειτουργία των φαινομένων στα πλαίσια των φυσικοχημικών γνώσεων.

Υπάρχουν και, κατ’ εμέ, ύποπτα φαινόμενα θέασης «φαντασμάτων», συνομιλίας με πνεύματα πεθαμένων ή με δαιμόνια και ξωτικά και παρόμοια. Αυτά τα αποκλείω από τη συζήτηση.

3. Αυτά τα φαινόμενα ονομάζονται συλλογικά «παραφυσικά» και υπάγονται στη μελέτη της «παραψυχολογίας» (paranormal, parapsychology).

Η ονομασία και κατηγοριοποίηση δείχνει από μόνη της πόσο μακριά είναι αυτές οι μελέτες από την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.

Διότι ενώ τέτοιες ικανότητες και λειτουργίες σπάνια εκδηλώνονται σε ανθρώπους, ή στον ίδιο άνθρωπο, και δεν αποτελούν την κοινή «κανονική» ανθρώπινη συμπεριφορά όπως η ομιλία, γραφή, αναρρίχηση, οδήγηση κλπ., εντούτοις για να εκδηλώνονται σημαίνει πως ανήκουν στην ανθρώπινη φύση. Υπάρχουν μάλιστα διδασκαλίες, όπως του Γιόγκα και του λεγόμενου Εσωτερισμού, που λένε πως σε πολύ παλαιότερες εποχές, όπως αναφέρουν πολλές παραδόσεις και μυθολογίες, αυτές οι δυνάμεις ήταν σε πολύ κοινή χρήση. Επομένως δεν είναι ακριβώς «παραφυσικά» πράγματα. Αλλά αυτό ας το παρακάμψουμε σήμερα.

4. Παρότι, όπως ανέφερα, αρκετοί επιστήμονες σήμερα ενδιαφέρονται για τα φαινόμενα της Παραψυχολογίας και τα αποδέχονται, υπάρχουν πολλοί άλλοι (και οι περισσότεροι) που όχι μόνο τα απορρίπτουν, μα δεν θέλουν να τα εξετάσουν με την επιστημονική τους αντικειμενικότητα και συχνά διακηρύττουν πως δεν υπάρχουν τέτοιες λειτουργίες, είναι επινοήσεις και φαντασιώσεις!

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές δημοσιεύσεις πλέον. Σε δυο προηγούμενα άρθρα μου (279. Φιλοσοφία: Ψυχοκίνηση και τηλεκίνηση και 312. Φιλοσοφία: Η νοόσφαιρα της Γαίας (3)) δίνω μερικούς συγγραφείς και δημοσιεύσεις με παρατηρήσεις και σχόλια για πειράματα. Προσθέτω εδώ ενδεικτικά: D.R. Griffin Parapsychology, Philosophy… 1997, State University of New York Press; McClenon J., «Survey of Elite Scientists…» 127-152, 1982, 46, Journal of Parapsychology; D.L. Radin The Conscious Universe… 1997 San Francisco Harper Edge; M.B. Sabom, Recollections of Death… 1982, New York, Harper & Row; R. Targ «Remote Viewing» Stanford Research Institute 77 – 88, 1996, 10 (1) Journal of Scientific Exploration. Κλπ., κλπ....

Επομένως είναι ανόητη και αντιεπιστημονική η πλήρης απόρριψη των φαινομένων από επιστήμονες, όπως ο φυσικός (κβάντα) της Οξφόρδης D. Deutsch που τα λέει utter rubbish «σκουπίδια» και δηλώνει πως δεν υπάρχουν μαρτυρίες για αυτά!



vigla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου