Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 15, 2020

Ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε Παλλήνη και Παιανία!!!



Πέμπτη 21 Μαρτίου 1929... Οι κάτοικοι της Παλλήνης και οι κάτοικοι της Παιανίας έρχονται σε σύρραξη! Αποτέλεσμα αυτής ήταν να χάσουν δύο γυναίκες τη ζωή τους και να τραυματιστούν άλλες τέσσερις... Το αίτιο της αιματηρής σύγκρουσης ήταν οι κτηματικές διαφορές. Το ρεπορτάζ έχει μεγάλο ενδιαφέρον.




Κατ' αρχήν να πούμε ότι στις εφημερίδες της εποχής οι περιοχές γράφονταν ως Λιόπεσι (η Παιανία) και Χαρβάτι (η Παλλήνη). Και μετά απ' αυτή την επεξήγηση ας προχωρήσουμε στο αναλυτικό ρεπορτάζ προκειμένου να ανακαλύψουμε τα αίτια αυτής της αιματηρής σύγκρουσης που προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων.


Όλα έγιναν για κτηματικές διαφορές. Και η ιστορία αρχίζει από το μακρινό 1918.




Όμως ο Καλλιφρονάς πέτυχε την ακύρωση του ενός τρίτου της απαλλοτριώσεως του κτήματός του. Κι έτσι πούλησε την έκταση σε 42 κατοίκους της Παιανίας (τους "Λιοπεσιώτες" που αναφέρει η εφημερίδα) που εγκαταστάθηκαν εκεί.





Από τα επεισόδια που προκαλούσαν οι Χαρβατιώτες, προσπάθησαν οι Λιοπεσιώτες να προφυλλαχθούν. Κι έτσι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη όπου και δικαιώθηκαν.





Η συνέχεια έχει ως εξής: Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 1929, αστυνομική δύναμη 15 ατόμων βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να εκτελεσθεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες της περιοχής που αμφισβητήθηκε από τους γείτονες.





Κι εδώ αρχίζει το δράμα. Στο Χαρβάτι σήμανε συναγερμός δια κωδωνοκρουσιών. Περίπου 150 κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να βρίζουν τους Λιοπεσιώτες καλώντας τους να αποχωρήσουν και λέγοντάς τους ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα στην περιοχή. Οι τελευταίοι όμως, άρχισαν τους πυροβολισμούς εναντίον ενός πλήθους που κατά συντριπτική πλειοψηφία ήταν γυναικόπαιδα.







Έπεσε νεκρή πρώτα μια γυναίκα, μητέρα εννέα παιδιών. Αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά της μια γυναίκα ακόμα, στο νοσοκομείο. Και ο πανικός που ακολούθησε είναι αξιοσημείωτος.




Ακολούθως ο Εισαγγελές μετέβη στο Λιόπεσι όπου συνεχίστηκαν οι ανακρίσεις και οδήγησαν σε συλλήψεις.




Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (22 Μαρτίου 1929)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου