Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 05, 2020

Γιατί Η Ελλάδα Είναι Η Μόνη Χώρα Που Γιορτάζει Την Αρχή Και Όχι Το Τέλος Του Πολέμου;



Συνήθως σε μια εθνική επέτειο, γιορτάζεται κάτι ευχάριστο. Η απελευθέρωση ενός λαού, η ίδρυση ενός κράτους ή στην περίπτωση των Άγγλων, η αποφυγή της ανατίναξης της βουλής των Λόρδων.


Η 28η Οκτωβρίου όμως δεν είναι μια τέτοια επέτειος. Είναι η επέτειος της εισόδου της Ελλάδας στον πόλεμο. Η ημέρα που ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, είπε το «ΟΧΙ» (με διαφορετικά λόγια) στους Ιταλούς. Γνωρίζετε την ημερομηνία λήξης της γερμανικής κατοχής; Αν δεν το γνωρίζετε, ήταν η 12η Οκτωβρίου του 1944.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης καθιέρωσαν εθνική εορτή σε σχέση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η Γαλλία, που γιορτάζει την νίκη επί των Γερμανών στις 8 Μαΐου, η Ιταλία που γιορτάζει το τέλος του φασισμού στις 25 Απριλίου ή η Ολλανδία που στις 5 Μαΐου γιορτάζει το τέλος της γερμανικής κατοχής. Όλες οι παραπάνω λοιπόν, γιορτάζουν, λοιπόν, το τέλος του πολέμου.

Γιατί η Ελλάδα γιορτάζει την αρχή του; Το θέμα είναι λίγο πολύπλοκο και έχει να κάνει με ιστορικά γεγονότα. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο εορτασμός της νίκης κατά των Ιταλών, ξεκίνησε από την επόμενη χρονιά κιόλας, το 1941, και μάλιστα μπροστά στα μάτια των Γερμανών. Η νίκη επί των Ιταλών εξύψωσε το φρόνημα του ελληνικού λαού και υπήρξε μια στιγμή ενότητάς, ύστερα από τα δύσκολα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής. Κι αυτό συνέβη, ακόμα κι αν επισκιάστηκε από την γερμανική κατοχή, η οποία ακολούθησε.

Το τέλος της κατοχής, βρήκε τους Έλληνες να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Αλλά αυτή η χαρά δεν κράτησε για πολύ. Γιατί ακολούθησε ο Εμφύλιος Πόλεμος, μέχρι το 1949. Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση από τους Γερμανούς δεν σήμανε και το τέλος του πολέμου για την Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου επίσημα για πρώτη φορά το 1944, με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε καθιερώθηκε ως επέτειος του «ΟΧΙ», με την χώρα μας να γιορτάζει την είσοδο της στον πόλεμο και όχι το τέλος του. Αν και ιστορικά, απ’ ότι φαίνεται, η συγκεκριμένη ημερομηνία επικράτησε λόγω της νίκης επί των Ιταλών, το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου